Millenniumpunten

Koud bekomen van de oliebollen en de uitgebleven ellende van millenniumbugs worden we zoals elk jaar weer geconfronteerd met de uitslag van de loterij van Dongen Promotion, de winkeliersvereniging van Dongen. Goedwillende Dongense winkeliers stoppen je de laatste weken van het jaar bij elk besteed tientje een lot in de handen. Vanwege de overgang naar het jaar tweeduizend werden ze nu millenniumpunten genoemd.

In de tweede week van het jaar maken ze de uitslag via de Dongense huis-aan-huisweekbladen kenbaar, zo ook dit jaar. De Dongense winkeliers verdelen 275 Prijzen over pakweg 350.000 uitgegeven loten. Dit laatste heb ik afgeleid aan het hoogste lotnummer waarop een prijs is gevallen. Kortom de kans op een prijs is minder dan 1 op 1000. Ik had er maar liefst 64 en zodoende dus statistisch gezien een kans van 1 op 0. Toch ben je nieuwsgierig en wil je natuurlijk wel weten of er op die 64 loten toch misschien nog een klein prijsje is gevallen. De winkeliers hebben al bij voorbaat medelijden met de mogelijke prijswinnaars want je kunt de punten ook zonder dat je prijs hebt inleveren tegen soms aantrekkelijke kortingen. Dit laatste is ook het verstandigst, want wat schetst mijn verbazing: zowel in het Wapen als het Weekblad werden de prijzen vermeld op volgorde van prijsuitgifte. Ondanks dat er bijvoorbeeld 200 prijzen zijn van ƒ 25,00 staan de lotnummers van de mogelijke prijswinnaars kriskras door elkaar. Het op volgorde leggen van de punten door de getergde potentiële winnaar biedt ook geen soelaas. Dit heeft dus tot gevolg dat ik 64 * 275 = 17600 keer mijn blik zou moeten laten dwalen over de kolommetjes met getalletjes ergens in het midden van de krant. Mijn beroep van bedrijfskundig informaticus bracht gelukkig uitkomst. In mijn vak is het van belang alles zo efficiënt mogelijk te regelen en dus kwam ik op het idee de getalletjes even over te typen en in een spreadsheet te plaatsen. Het voordeel van een spreadsheet is dat je de kolommen kunt sorteren, waardoor er een logische volgorde tevoorschijn komt. Zo had ik in een half uur dus geconstateerd dat ik inderdaad geen prijs had zoals ik ook al wel had verwacht. Omdat ik dit toch wel voor iedere millenniumpunteigenaar zielig vind heb ik op mijn homepage een tijdelijke link gelegd om u als luisteraar toch te kunnen helpen binnen afzienbare tijd uw mogelijke prijzen te kunnen traceren. Want u moet opschieten want a.s. dinsdag 18 januari 2000 moet u uw prijs ophalen in de Cammeleur. Wat bezielt nu Dongen Promotion om de uitslag op deze wijze kenbaar te maken? Is het om toch nog een gedeelte van de 13.000 gulden aan prijzengeld in de zak te houden? Ik kan me namelijk voorstellen dat mensen het toch teveel werk vinden om al die nummers na te lopen. Of is het omdat de secretaris van de winkeliersvereniging bij de notaris gewoon bij de eerste prijs begint te schrijven en bij nummer 275 ophoudt, niet beseffende welke basis voor klantgerichtheid hij zonder dit te sorteren onderuit schopt. Ik weet het niet. Eén ding weet ik wel: vorig jaar was het al zo, dit jaar is het zo en volgend jaar zal het ook wel weer zo gaan, hoewel de millenniumpunten dan wellicht wel anders zullen heten.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *