Centrum Dongen

Ik woon mijn hele leven al zowat in Dongen en het meest typische van Dongen is dat het alles heeft behalve een centrum en wat daarbij hoort. We hebben wel restaurants, maar die liggen verspreid over de gemeente. We hebben een verkeerscirculatieplan, zodat we de kern -als we hiervan al kunnen spreken- kunnen omzeilen.

Daarnaast vele drempels zodat het verkeer wel genoodzaakt is binnen de lijnen van dit verkeerscirculatieplan te blijven. Maar wat heeft Dongen niet? Een cultureel centrum of programma, geen enkel kenmerkend historisch gebouw, afgezien van een aantal villa’s, geen bioscoop en zelfs het aantal kroegen wordt minder. En dan de winkels. Veel winkeliers proberen wel een zaak te beginnen om na een aantal jaren vaak berooid de deur weer te moeten sluiten. De leegstand van winkels vooral in de Hoge Ham en omgeving begint erg opvallend te worden. De Dongenaar, al vanouds verdeeld in een Breda/Oosterhout-kamp en een Tilburg-kamp gaan massaal naar die omliggende steden voor winkels en cultuur, waarmee Dongen vervalt tot één massaal supermarktgebeuren. Door gebrek aan concurrentie en vooral visie van de gemeente zelf, staan de meest vreemde neringen naast elkaar en vervallen winkelpanden in handen van makelaars en kantoren. Vaak zie ik met weemoed een nieuwe winkel openen en denk al bij voorbaat: waar beginnen ze aan? Zo’n mooie winkel in dit dorp, hoe lang houdt die het vol? De winkels die het wel redden zijn meestal winkels die zich richten op weinig mobiele mensen met een kleine beurs. Daarmee aangetoond dat Dongen altijd wel een dorp zal blijven.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *