Computers

Vreemd hè. Elke keer wanneer ik achter een zwart beeldscherm ga zitten en besluit de machine tot leven te wekken ontstaat er bij mij ergernis. Op het moment dat ik de knop indruk bedenk ik met mijn morbide efficiënte geest wat ik even – nou even – zal gaan doen.

Zal ik koffie zetten terwijl het apparaat het geheugen aftest, of zal ik het toilet nog gauw bezoeken? Tijdens het flitsen van voor sterfelijke gebruikers volstrekt onbekende begrippen over het scherm bedenk ik welke arrogante randdebiel verzonnen heeft mensen met deze hoogmoedige onzin te confronteren. Om ze verder in de hoek van de dommen en onwetenden te drukken. Kijkt dat stomme ding ook nog eerst of er een diskette in A zit, voordat hij verder gaat pruttelen! Wie verzint er nu om in 2000 zo’n apparaat standaard eerst langs de diskettes te sturen, die al sinds 20 jaar onveranderd te klein, te traag, te onbetrouwbaar en onbruikbaar zijn. Wanneer mijn adrenaline al actief begint te werken en ik links en rechts al jeuk krijg komt er een opwekkend beginscherm van ons aller Windows in beeld, als een fata morgana na drie jaren dorst lijden in de woestijn. Hoera ik kan werken! Nee, helaas: het scherm flitst weer weg en ik kijk weer naar voorbij schietende tekstregels op een zwart scherm waarna opnieuw bemoedigend het Windows-scherm verschijnt. Hoera! Ik kan eindelijk werken! Helaas, het scherm is er wel maar mijn computer staat nog stevig te rammelen en mijn muis doet nog niks. Alsof je bij een stevige dorst in de koelkast het laatste pilsje pakt en de opener niet kan vinden. Na een paar minuten van wat schermtrillingen, een fiedeltje uit de speakers en wijzigende iconen op het scherm staat alles plotsklaps stil. Kan ik nu beginnen? Voorzichtig raak ik mijn muis aan en warempel, ik kan met mijn muis naar de Startknop en zowaar een programma openen. Dit duurt dus alles bij elkaar wel dik vijf minuten. Denk je nu dat wanneer je een snellere computer hebt dat het dan ook allemaal wat sneller opstart, dan heb je het mis. Hoe sneller de computer, hoe meer programma’s het apparaat opstart en dus hoe langer het duurt voor hij bereid is ten dienste van jou te staan. Vergelijkingen met de televisies uit de jaren vijftig en zestig doen zich bij mij voor. Als kind kan ik herinneren dat we deze kwelling ook gelaten over ons heen moesten laten gaan, wanneer Pipo op woensdagmiddag om 5 uur begon en we de tv nog moesten aanzetten. De aftiteling heb ik eigenlijk nooit gemist. Sommige slimme apparaten slaan hun instellingen op in chips en zijn in staat bijna direct op te starten. Uitgaande van 500.000 computers die zakelijk per dag worden gestart à 5 minuten starttijd per keer, kost dit de Nederlandse maatschappij een kleine 25 mensjaar per dag! Waarom is dit dan niet standaard? Ik denk dat ik nog even geduld moet hebben.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht