Ruud

Ik ben hem zat. Elk leeg TV-programma maakt gebruik van de grote ronde blonde kop van Ruud, de goedlachse knuffelbeer uit Breda, die vorig jaar de hype Big Brother net niet won.

Hij heeft wel waargemaakt wat hij toen beweerde. Hij vertelde in onvervalst Brabants vanuit het BB-huis: “Als ik hier uitkom verandert mijn leven en ik zal alles aanpakken.” Mij net iets teveel. Niet dat ik op zich iets tegen de jongen heb, maar hij is zo gewoon, zonder enig talent waardoor hij niets toe te voegen heeft aan ons toch al povere TV-bestel. Evenals overigens de BUS-passagiers en de overige BB-bewoners die bijna allemaal bekende Nederlanders zijn geworden, maar op welke gronden? Door een vrijwillige gevangenschap van een aantal weken voor een camera zijn hun gezichten op het netvlies van het kijkvee gebeiteld. Is Nederland echt toe aan enkel spruitjeslucht? Het lijkt er wel op. De nietszeggende lieden verdringen het hardwerkende talent dat op toneel- , journalisten en kleinkunstacadamies is ontwikkeld. Onder het juk van slimme producenten die geilen op kijkcijfers en zodoende voor een appel en een ei grote drommen kijkers kunnen lokken. En dan openen ze ook nog winkels, schrijven columns in landelijke bladen, lopen als Bredanaar in een AJAX-shirt bij een uitwedstrijd van NAC in de ArenA: waar moet dit heen? In de strijd om de kijkcijfers is alles geoorloofd. Neem de nieuwste sensatie “Wie wil trouwen met een miljonair”. Weer twee bekende Nederlanders erbij, waarvan één Belg. Een rijke Belgische homo hebben ze zo gek gevonden om met een volstrekt onbekende vrouw te gaan trouwen. Die vrouwen zijn al net zo gek. Ze doen het geen van allen om het geld, maar waar dan wel om? In onze cultuur is uithuwelijken geen gewoonte. Maar in de Islam en ook wel in Zuid-Europa is dat heel normaal. Wordt dit nu ook hier mode, maar moet dat dan op TV? Ik moet nog zien hoe lang dit showhuwelijk (letterlijk en figuurlijk) standhoudt. In de begeleidende films zag je dure auto’s en villa’s maar in werkelijk woont de eenzame homo in een appartement en heeft eigenlijk al zijn geld in de zaak zitten en bovendien nooit tijd voor privézaken. Voer voor de pulpbladen. Sinds de komst van de commerciële zenders en met de toevoeging van deze nietszeggende nieuwe nationale bekendheden is het TV-gebeuren één grote vormloze massa geworden en valt het apparaat alleen in huis op omdat de reclames met 10 decibel harder worden uitgezonden dan de middelmaat er omheen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht