Leasebakken

Elke ochtend zie ik ze rijden, de VW Golfs, de Alfa 156, de Polo’s, Astra’s, Méganes en Scénics, de leasebakken. Kenmerkend voor een leasebak is dat deze vrij nieuw is, bevolkt wordt door één persoon en de bestuurder een licht asociaal weggedrag vertoont. Wie rijden er dan in deze middenklassertjes?

Er zijn eigenlijk drie categorieën. De stationcars, waarvan de eigenaar vaak iemand is die inderdaad voor zijn werk moet rijden van A naar B, de duurdere middenklassers en topklassers van vertegenwoordigers en executives die commercieel voor de dag moeten komen, en de juppen die net van school komen en door hun werkgever gepaaid zijn met een auto. De eerste groep hoort een auto te hebben omdat ze anders niet kunnen werken, de tweede groep is niet uit te roeien en de derde groep is een belangrijke veroorzaker van files. U zult u afvragen waarom? Nu, deze mensen werken vaak bij ICT- of andere high-techbedrijven. Deze beste jongetjes van de klas hebben wat werk uitzoeken betreft keuze genoeg. Deze bedrijven zijn echter niet altijd van plan om direct met supersalarissen te beginnen, anders zijn de boys na een paar jaar uitgemotiveerd. Nee, een betrekkelijk klein salaris en voor het oog van de buitenwereld een supergeile penisverlenger: de leasebak. Tenslotte zitten deze jongelui juist in een fase waarin ze indruk moeten maken op het andere geslacht. Met een blits karretje lukt dat wel. Hoewel iedereen weet dat de meest interessante mensen dwars door zoiets heen kijken, deert dat ze niets. Ze waren toch niet op zoek naar interessante partners; nee liefst langbenig, blond en vooral niet te slim. De werkgevers van deze bedrijven sturen als beloning de jongens die in het noorden wonen naar het zuiden en andersom. Zo komen ze elke dagen hun collega’s en concurrenten in de file tegen. Er is nog een probleem. Het carpoolen is bij wet verboden; je maakt dan niet genoeg kilometers en je snijdt daarmee jezelf dus in de vingers. En zo kom je op je tocht naar het werk dagelijks tientallen éénzitters tegen die gemakkelijk met zijn tweeën in de auto hadden konden zitten. Zou 10% van deze lui dit doen, dan waren de files gedecimeerd. Alle tolpoortjes ten spijt, maar wanneer je aan dit maatschappelijk probleem -het weggeven van auto’s zonder reden- blijft meewerken als overheid en werkgevers zullen files een probleem blijven. Ook toont het weinig begrip voor ons milieu aan en was bij voorbaat al bekend dat een klimaatconferentie ook nooit zou kunnen lukken, de inspanningen van Pronk ten spijt.. Er is totaal geen wil iets te doen aan het milieuprobleem vanwege het grote geld. De club van Rome zei in 1963 al dat het interen op de minerale grondstoffen de grootste inbreuk op de beschikbare kapitaalgoederen was. Snerend werd dit als linkse grootspraak terzijde gelegd. Ondanks het feit dat velen ervan overtuigd zijn dat er al lang schonere en veel milieuvriendelijkere alternatieven zijn, zullen deze pas boven komen wanneer de laatste druppel olie omhoog is gepompt. Dan kunnen we pakweg weer een half miljoen jaar wachten eer er weer olie is. En helaas, mensen gaan pas veranderen wanneer het dwingend wordt opgelegd. Het gevolg is dat ik dus nu ook weer met de auto ben, weliswaar niet alleen, want ik heb Adriaan opgehaald. Maar tank hem maar lekker vol want ook het kleine geld moet rollen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht