Pinnen

We hangen van elektronica aan elkaar. Brieven sturen doen we niet meer, we e-mailen volgens het Groot Dictee Der Nederlandse Taal, hoewel dit met weemoed werd bekritiseerd. Ook betalen doen we al lang niet zo veel meer met gewoon geld, want we pinnen en beginnen ook al te chippen. Het duurt wel even voordat we om zijn, maar dan gaat het op een gegeven moment wel hard.

Met dat pinnen is het zo hard gegaan dat bijna niemand meer echt geld in zijn portemonnee heeft. En zo ga je dan gewapend met een bank- of giropasje de stad in. Twee dingen kunnen dan tegenzitten: A-Je hebt niet genoeg saldo of B-het werkt niet. Bij de eerste reden ben je zelf geheel verantwoordelijk en is het gewoon wachten op de dag dat het salaris binnenkomt. Wanneer je geen verbinding kan krijgen is het rampzaliger. Wanneer de magneetstrip niet werkt ben je genoodzaakt een nieuw pasje te bestellen en kun je dus één a twee weken niet meer pinnen. Voor het Nederlandse koop- en verkooppubliek gaat het echter pas echt mis dan de zaterdag voor Kerstmis – waarschijnlijk door het grote aanbod- de pin zwijgt. Sta je met de kar vol kaviaar, zalm en kerststollen voor de kassa, zegt de juffrouw: “Kunt u misschien ook contant betalen, de pin doet het niet”. Natuurlijk kun je niet contant betalen, want meer dan 100 gulden heb je niet meer in je portemonnee. De kassarij achter je groeit en er ontstaat een moeilijke situatie. Vroeger hadden we nog eurocheques, maar ook deze hebben het tegen de pin afgelegd en gaan geheel in tegenstelling van wat je van de naam zou verwachten niet mee naar het Eurotijdperk. Ondertussen moet er van alles geregeld worden, zodat jij toch je boodschappen meekrijgt. Iedereen baalt, klant en kassajuffrouw en half Nederland staat te wachten. Tik,tik,tik, elke tik een half miljoen gulden. En waarom nu juist uitgerekend op 23 december om 14:00 uur. Iedereen is erop gebrand zijn 13e maand, bonus en soms zelfs 14e maand zo snel mogelijk in materiële zaken om te zetten. Houdt dat ding uitgerekend op dat moment ermee op. Ik denk dat er dan bij Interpay die verantwoordelijk is voor de werking dan de pleuris uitbreekt. Ik vraag me dan ook stellig af hoe zo’n storing wordt opgelost. Ik weet niet hoeveel geld er deze zaterdag wordt uitgegeven, maar het zal om vele tientallen miljoenen gaan. Alleen al doordat impulsinkopen niet kunnen worden afgerekend mist de detaillist een stuk omzet juist op HET moment. Wie is hiervoor verantwoordelijk en kan hierop worden aangesproken. Waarschijnlijk zal hier in Nederland niets gebeuren, maar was dit in de USA gebeurd, dan was Leiden in last. Zo hangen we ons dus hoe langer hoe meer op aan de vooruitgang. Het ergste is dat de criticasters van de vooruitgang in dergelijke noodsituaties direct beginnen rond te roepen dat het toch maar goed is dat er gewoon nog geld is en dat het allemaal maar niets is. Ondertussen leven we in een ongekende welvaartsituatie die er in mensenheugenis niet is geweest en die we grotendeels aan de technische vooruitgang te danken hebben. Dus wanneer de pin het niet doet of iets anders uitvalt bedenk dat het maar tijdelijk ongemakkelijk is en dat we daarna gewoon door kunnen feesten.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht