Dood door eten

Het is wat. Telkens wanneer we een maaltijd tot ons nemen denken we al enigszins schuldig welke vormen van virussen of giffen we tot ons hebben genomen. Sinds we alle DNA-structuren kunnen ontrafelen blijkt ons dagelijks voedsel een bedreiging voor onze gezondheid te zijn.

Rundvlees mag je niet eten want mogelijk is het besmet met BSE. Daarvan krijg je misschien wel Kreutzveld-Jacob, een enge hersenziekte waaraan je sterft. Om te voorkomen dat wij collectief het eeuwige met het huidige verwisselen wordt elk stukje rundvlees in Nederland gecontroleerd voordat het in de schappen komt. Andere landen zijn zo in paniek geraakt dat ze het rundvee zelfs zonder het te controleren vernietigen. Maar in Nederland doen we zo iets niet. Nee de heer Brinkhorst, vader aller kistkalveren, vindt het zielig voor de beesten dat ze doelloos worden afgeslacht. Dat is dierenbeulen. Het blijkt echter wel dat het alleen dierenbeulen is, wanneer we de koe zonder economisch gewin moeten doden. Dat is voor ons zuinige Nederlanders zonde en inhumaan. Maar dan wel uitsluitend voor de portemonnee van de eigenaar, want voor het dier maakt het niets uit. Of je nu sterft doordat men denkt dat je BSE zou kunnen hebben, of dat je het loodje legt vanwege de distributie van entrecotes, biefstukken en T-Bone steaks. Voor het beest maakt het niets uit. Wel is min of meer vast komen staan dat ruggenmerg en hersenen een verhoogd risico vormen om de enge ziekte te krijgen. Daar gaat mijn favoriete T-Bone steak; nooit meer op tafel. Het blijkt overigens dat de Nederlanders niet erg onder de indruk hiervan zijn, ondanks de onuitputtelijke hausse van perspublicaties over dit punt. Kreutzveld-Jacob is namelijk nog nooit geconstateerd in ons land, dus waar maken we ons sappel om. Er wordt nog stevig rundvlees gekocht. Want ook met de kippen, de eieren en zelfs ons aller varkensvlees is het niet goed gesteld. De beruchte salmonella-bacterie zit hier in en daar worden wèl duizenden mensen per jaar ziek van. Toch wordt ons gevogelte niet doorgestraald, want dat is gevoelsmatig niet haalbaar. Doorstralen staat synoniem voor radioactiviteit en dat is nog veel enger dan gekke koeienziekte of voedselvergiftiging. Vroeger wisten we niks van het eten en er gingen waarschijnlijk door gebrek aan hygiëne 1000x meer mensen dood aan het eten dat ze tot zich namen. Dan stierf iemand aan de tering, maar waarschijnlijk was de feitelijke oorzaak een virusje of een gifsoort, waar we nu de oorsprong en samenstelling exact van kennen. De mensen werden toen echter niet ongerust gemaakt door wetenschappers, die het eigenlijk ook niet precies weten. Ze accepteerden gewoon wanneer iemand stierf aan een oorzaak die ze niet precies konden verklaren: een act of God. Maar je wekt wel een verlammend effect op als je schijnbaar wel een oorzaak kunt voorkomen. Ik als carnivoor ben nu haast genoodzaakt om vegetariër te worden wanneer ik de 80 nog wil halen. Nou ja, ik moest toch afvallen…

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht