Wildplassen

Ik doe het eigenlijk nooit. Wildplassen. Ongegeneerde schijnbaar intelligente wezens staan als reuen de muren en bomen te bevuilen. Daarmee dus gezegd dat het meestal mannen of jongens zijn. Door de fysiologische beperkingen van het vrouwelijk geslacht -kortom om niet helemaal schaamteloos door het leven te gaan- is het wildplassen bij vrouwen niet zo populair. Waarom doet men dit?

Meestal is het antwoord van de notoire wildplasser dat wanneer je buitenkomt de kou direct effect heeft op de blaas en dan moet je ineens. Aangezien je vaak niet meer terug naar binnen kunt en het nog een heel eind weg is voor je thuis bent wordt er en rustig plekje gezocht waar men de leuter uit de broek kan laten hangen. Meestal tegen een boom, een portiek, een parkeergarage of een muur die vaak ook nog van een kerk is. Vrouwen doen dit dus bijna nooit. Wanneer ze het al doen, doen ze het nog enigszins beschaafd ‘achter de bosjes’, waarbij het natuurlijke afbraakproces van de urine meestal geen gevolgen heeft voor de gemeenschap. Want je moet voor je lol maar eens door een uitgaanscentrum ’s ochtends vroeg gaan rondlopen. De schrale pislucht komt je tegemoet en de lol gaat dan al gauw over. Van een collega die midden in de stad Breda woont weet ik dat ze maandelijks per bewoner van het appartementencomplex waar hij woont 100 gulden extra aan servicekosten moeten betalen om elke maandag een schoonmaakbedrijf het portiek en de muren te laten reinigen. Voor een groot deel is daarmee het gedrag van wildplassen terug te brengen naar een gebrek aan opvoeding en sociaal inlevingsvermogen. Ze zouden zelf maar eens moeten wonen in een huis dat door de heren bierzuipers tot openbaar toilet is bestempeld. Even een sommetje. Nu het in Dongen carnaval is zullen er ongeveer 3 tot 4000 mensen gaan stappen. Die drinken ongeveer 1,5 liter per persoon per avond. Daarvan verdampt 1/3, dus houden we netto 4000 liter urine over die er weer snel uit moet. Mannen drinken gemiddeld iets meer dan vrouwen, dus zeg dat 1500 liter door vrouwen wordt geproduceerd wat in de toiletten terecht komt. Van de overgebleven 2500 liter verdwijnt ook 80% in (of rond) de toilet, waarmee dus ruim 600 liter tegen de gevels en bomen terecht komt. Ga maar eens na als je na een avondje stappen je eigen litertje ’s morgens in de toilet ruikt wat voor effect 600 liter dan wel niet heeft! Niet alleen een gebrek aan normbesef is de reden voor het wildplassen. De horecagelegenheden zijn vaak niet berekend op de massale toestroom; onderhouden de toiletten vaak slecht en het is vaak een beproeving van het geduld van de afknijpende medemens. Dus dan maar naar buiten. In deze situaties begrijp ik dan ook wel dat vrouwen minder drinken, want ik heb altijd medelijden met ze wanneer er weer een enorme rij voor de schamele toiletmogelijkheden staat opgesteld. Waaraan het in Nederland ook ontbreekt zijn simpelweg openbare toiletten. Volgens mij worden ze om één reden niet echt ingevoerd en dat is omdat de Nederlander het verdomt om die smeerboel schoon te houden. Hij gaat nog liever met een hogedrukspuit langs de gevels, dan te bukken voor het oprapen van WC-restanten langs de pot. Komt er al een openbaar WC, dan is het een ingenieus zelfreinigend geval, waarbij de investering door de riante toegangsprijs moet worden gecompenseerd en waar dus geen hond – die plassen namelijk altijd wild – gebruik van wil maken. Nee, neem dan Engeland waar onder de plaatsnaamborden al staat aangegeven waar het dichtstbijzijnde openbare toilet zich bevindt en waar zelfs onderlinge wedstrijden worden georganiseerd wie de mooiste ‘public lu’ heeft. Soms zijn deze sanitaire uitspanningen zelfs ingericht met verse bloemen en geurtjes. Je weet niet wat je ziet. Aan het einde van deze vier dagen zal het centrum van Dongen en de aanvoerroutes zijn ondergedompeld met 2,5 m3 uit de lullen van Dongen afkomstig menselijk vocht. Je vraagt je dan ook terecht af: wanneer start de beschaving

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht