De Euro

Hij komt, hij komt. De Euro komt hoe langer hoe dichterbij en wat een commotie rondom deze nieuwe munteenheid. Laten we eens positief beginnen met de voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je in de meeste van je buitenlandse reizen je niet meer hoeft te bekommeren over het geld.

Je kunt met dezelfde briefjes en munten betalen. Een tweede voordeel is dat je zonder dat je iets hoeft uit te rekenen direct kan bepalen hoe duur iets is in het buitenland. Een wat kleiner voordeel is dat de cent weer terug is, waarmee de afrondingen weer lager kunnen uitvallen. Maar de Euro is met de BTW-verhoging en de benzineprijs wel de grootste katalysator geweest voor de hoge inflatie waar we nu mee te maken krijgen. Van de politiek en de consumentenbond mogen de winkeliers hun prijzen niet afronden naar mooie ronde Euro-bedragen, maar inmiddels zijn ze toch stiekem al bezig nu al de prijzen zodanig aan te passen dat het volgend jaar een mooi rond Euro-bedrag wordt. Veelal verkiezen ze om de zaak naar boven af te ronden -vandaar de inflatie. Zo ook de PTT. Na tien jaar vinden ze het tijd om voor een half jaar de binnenlandse briefporto te verhogen van 80 naar 85 cent. Dus moeten de arme consumenten voor het laatste half jaar allemaal postzegels van een stuiver kopen om de oude postzegels toch nog te kunnen gebruiken. Wat blijkt nu: volgend jaar wordt de standaardbriefporto omgezet naar 39 eurocent, ook niet een bepaald rond bedrag, maar wel duurder -net geen 40 cent. In mijn omgeving wordt met vrezen uitgekeken naar het Euro-tijdperk. Vooral de wat ouderen zijn bang dat ze alles niet zo snel kunnen omrekenen, mogelijk belazerd worden en geen besef meer hebben wat ze in hun portemonnee hebben. Wanneer de consumentenbond en ook de regering blijft aandringen op een 1 op 1 omrekening zal dit alleen maar erger worden. Iets van een tientje wordt 4,54 euro; dat rekent niet lekker. Dus diegenen die toch al niet zo snel zijn met hoofdrekenen zullen inderdaad makkelijker opgelicht kunnen worden. Door kostenverhogingen (kijk maar eens naar de explosief stijgende loonkosten) wordt alles toch duurder. Waarom dan niet de gelegenheid aanpakken om voor iedereen leesbare en vooral rekenbare prijzen te hanteren? Veelal wordt daarom nu ook onterecht de bedrijven verweten dat men voor de Euro de prijzen nu al aanpast. De door inflatie noodzakelijke prijsverhogingen worden gezien als een manier om de consument een loer te draaien, terwijl bij een niet-invoering van de Euro deze aanpassing ook had plaatsgevonden. Wat echt waar is kom je niet achter en de paranoia-houding van de overheid en consumentenorganisaties zal tot niets leiden. De consument zal ongetwijfeld door de invoering meer gaan betalen voor dezelfde goederen, ondanks het opgeheven vingertje. Je moest eens weten wat deze invoering het bedrijfsleven kost. Ook al bereken je het niet direct door in je prijzen, je moet het wel indirect doen, want de kosten worden wel gemaakt. Voor iedereen zal de rust op het chartale front pas wederkeren na een lange tijd na de invoering van de Euro. Als iedereen ophoudt met terugrekenen naar onze oude getrouwe florijnen. God zij met ons!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht