Fietsers van Rechts

Wat een gedoe. Vader Abraham schnabbelt bij op kosten van 3VO met zijn opgegraven smurfen met een spotje om duidelijk te maken dat alle verkeer van rechts voortaan vanaf 1 mei voorrang heeft. Na 60 jaar probleemloos te hebben gefunctioneerd moet de oude regel wijken.

Deze regel is destijds in 1941 door de Duitsers ingevoerd omdat er toen ook al veel fietsen in Nederland rondreden en bijna alle kruisingen nog gelijkwaardig waren. Het rollende oorlogsmaterieel van de Duitsers werd door de talloze fietsers belemmerd en daar moest toen iets aan gebeuren. Nu wordt dan door een Europese maatregel deze oorlogsregel opgeheven. Niet dat het iets uitmaakt, het verkeer van rechts nam de voorrang al -vooral de brommers. Ik ben maar eens in de eigen omgeving nagegaan wat er met deze regel nu verandert. Op mijn dagelijkse pelgrimstocht naar Tilburg kom ik geen enkele kruising tegen waarop de voorrang niet is geregeld, dus voor dat parkoers geldt het al niet. Waar dan wel? Dongen is inmiddels een door drempels en verkeersremmende maatregelen één woonerf geworden en daar had je al niets aan een voorrangsregel. Hier moet je meer opletten dat je de uitlaat niet onder de auto uit rijdt. Het is dus een maatregel waarvan de invoering blijkbaar vooraf erg onbekend was, maar waarvan het effect nihil is. Als ‘sterke’ verkeersdeelnemer stond je toch al zwak ten opzichte van de zogenaamde ‘zwakke’ verkeersdeelnemer, want wee je gebeente wanneer je er één platreed. Ongeacht of hij van links, rechts, onder of boven komt, fout ben je toch altijd. Vooral de jeugd wist niet dat de regel zou veranderen, maar volgens mij wisten ze ook al niet wat nu de regels waren. Verkeerslessen zijn namelijk bij gebrek aan tijd, geld en belangstelling al lang uit het onderwijs geschrapt. Dat was toch maar vechten tegen de bierkaai. Toch zouden er nog talloze kruisingen moeten zijn die zodanig onoverzichtelijk zijn, dat ze nog moeten worden aangepast. Vaak wordt in allerijl de voorrang geregeld, waarmee de maatregel dus geen effect heeft en de wegen opgesierd worden met verkeersregulerend straatmeubilair. Nog meer borden, strepen en regels. Van mij hadden ze de smurfen gewoon in de oude doos mogen laten, want door dat spotje word je bovendien weer pijnlijk herinnerd aan hoe kinderachtig deze amateuristisch opgevoerde stemmetjes ook weer klonken. Bovendien ben ik sowieso niet zo’n voorstander dat RECHTS voorrang moet hebben.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht