Tilburgers

We wonen er vlak naast: de Tilburgers. Een gemeenschap met waarschijnlijk het smerigste Brabantse dialect. En niet om te generaliseren, maar het is opvallend hoe volks de Tilburgers zijn.

De schônste stad van het laand stelt al net zo weinig voor als zijn inwoners. Het heeft geen centrum, geen hart en is een verzameling van aaneengekoekte dorpen. Toch is de Tilburgse stad volop in ontwikkeling. Ga maar eens in de buurt van het station kijken. Had Tilburg in de jaren 70 een burgemeester met de bijnaam Kees de Sloper, de heer Stekelenburg kan er ook wat van. Zowat de hele omgeving van het station is met de grond gelijk gemaakt. Gezien de ambities van deze moderne industriestad zullen we hier een soort Weena aan het Wilhelminakanaal krijgen. En waarvoor? Tilburg ligt een beetje ingeklemd tussen Oost en West Brabant en heeft zeer slechte noord-zuidverbindingen. Door deze ligging is het bijna onmogelijk er in of uit te komen. Niet bepaald een stad waar een vooraanstaand bedrijf haar hoofdkantoor wil vestigen. Ik werk toevallig bij de grootste werkgever van Tilburg die dat wel heeft gedaan en volgens mij heeft onze directie daar inmiddels toch wel een beetje spijt van. Daar moeten er blijkbaar nog een paar hoofdkantoren bijkomen. Tilburg heeft toch ook wel wat aantrekkelijks hoor. Neem de goede universiteit en het unieke 013-gebeuren. Daar zul je mij niet over horen klagen. Maar neem de Tilburgers zelf. De gemiddelde Tilburger bakent zijn wereld zeer sterk af; ploegt het liefste de tuin om om de auto in de voortuin te parkeren; blijf van zijn vrouw en kinderen af en hij kankert op alles wat riekt naar autoriteit. Ze worden gemiddeld 5 jaar jonger dan de gemiddelde Nederlander en verdienen 2-3000 Euro minder dan andere stedelingen. Van de week las ik in de krant dat de normaal zo populaire tweekappers in de Reeshof lang te koop staan, ze zijn onbetaalbaar geworden voor de Tilburger. Bovendien, wie wil er wonen in een Vinex-locatie als de Reeshof? Nauwelijks voorzieningen en ontsluiting en bijna net zo ver van het centrum als Dongen of Rijen. De sociale achterstand blijkt ook uit het winkelaanbod. Tilburg heeft geen chique wooncentrum, maar een doe-het-zelf plein. De winkelstraat bestaat uitsluitend uit spijkerbroekenketens en GSM-winkels. Moet Tilburg dan gaan veranderen? Ik ben bang dat het niet lukt. Er gebeurt wel veel om te pogen van Tilburg een stad te maken. Rondom de korte Heuvel en het Piusplein is inmiddels een uitgaanscentrum ontstaan, voornamelijk tot stand gekomen door de ruimere bestedingscapaciteit van jongeren. Maar het blijft de stad van fabrikanten en arbeiders, zoals Dongen een dorp van arbeiders en fabrikanten is. Weggestoken in hun tot burchten omgebouwde petieterige wevershuisjes zullen ze de komende jaren gewoon doorgaan met mokken. Goei volk, maar een beetje simpel.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht