6000 Gulden om te gaan werken

Het meest absurde idee van de laatste weken is wel dat men herintredende huisvrouwen een bonus wil geven om weer op de arbeidsmarkt te komen. Het zou gaan om 950.000 thuiszittende vrouwen. Een zeer kostbaar discriminerend aanbod. Discriminerend, want waarom krijgen de reeds ingetreden vrouwen niets?

Het zou stimulerend moeten werken. Waarom zou iemand dan wel gaan werken met zo’n premie en nu niet? Mijns inziens moet je geen geld geven om te gaan werken. Je krijgt tenslotte toch salaris wanneer je werkt? Nee wanneer je wilt dat er geen eenverdieners meer zijn, dan zou je de huidige fiscale voordelen zoals heffingskortingen moeten weghalen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het geen miljarden kost, maar geld oplevert. Door minder geld te hebben wanneer je niet werkt stimuleer je om te gaan werken. De miljarden die hierdoor en het niet doorvoeren van de 6000 gulden-regeling worden uitgespaard, kunnen beter besteed worden aan goede en betaalbare kinderopvang en betaalbare opleidingsmogelijkheden voor herintreders. Daarmee stimuleer je veel meer mensen om te gaan werken dan wat geld toe te stoppen. Want met deze laatste zaken is het slecht gesteld. Kinderopvang is zo duur dat vrouwen het schamele loon dat ze vaak gaan verdienen voor meer dan de helft moeten opgeven om de kinderen op te laten vangen. En ook niet iedere huisvrouw is even goed in plannen. Ze worden moedeloos om de kinderopvang te organiseren en besluiten dan om maar niet te gaan werken. En dan geef je ze zesduizend gulden en ze veren op richting hun nieuwe werkgever? En als het nu niet lukt, moet je dan dat geld terugbetalen? Volgens mij is zo’n regeling veel te ingewikkeld en maakt het noodzakelijk om allerlei controles uit te voeren. In de tijd van deregulering en privatisering lijkt me dit dus niets. In een tijd waarin er eigenlijk geen werkeloosheid is en een enorme vraag naar arbeidskrachten is het ongehoord om mensen met een bonus te stimuleren om te gaan werken. Het is zo’n typische maatregel, waarmee je kan zeggen dat je moeite doet om een bepaalde vastzittende zaak te mobiliseren. Om dan achteraf te kunnen zeggen dat ondanks dat het mislukt is je toch zo goed je best hebt gedaan. Dat is ook het nadeel wanneer je in de politiek gaat. Wanneer iemand echt talent heeft dan verzin je niet zulke stupide dingen. Dan ga je de politiek niet in; dan ga je echt geld verdienen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht