Internet

Vanmorgen hoorde ik op Radio 1 een gesprek met een zekere heer Francisco van Jole. Deze meneer had een boekje geschreven over internet. Daarmee doet hij het medium af als kinderspeelgoed en vindt het medium volslagen onnuttig. De ‘oude’ media werken veel effectiever en het kan niets worden met Internet.

Alle beloften zijn loos en de successtories zijn op één hand te tellen. Hij is daarnaast van mening dat iedereen voor de gek wordt gehouden. Bovendien was hij ook nog tegen allerlei apparaten die plotseling een andere betekenis kregen, zoals de telefoon die met SMS en dergelijke als boodschappenreminder en taakplanner zou kunnen gaan fungeren. Toch vreemd dat zo’n man zo redeneert. Ik denk dat je aan het begin van de ontwikkeling van een nieuw medium niet teveel moet toedichten aan het effect van zo’n nieuw medium, maar om op voorhand al te zeggen dat het niets wordt, gaat mij veel te ver. En waar praten we ove?. Een medium dat pas sinds tien jaar enigszins toegankelijk is voor de normale mens. De telefoon was er al vorige eeuw, toch hebben mijn ouders pas in de jaren zeventig de stap genomen om er een aan te schaffen, en dat was in die tijd nog niet eens zo laat. En over de meerwaarde van de telefoon hoor je nu niemand meer. Toch zijn de experimenten die men met het internet uitvoert inderdaad nog niet echt succesvol, maar je ontkomt er niet aan het uit te proberen, hetgeen.in ruime mate tegen ontzettend veel geld gebeurt. Dat is ook wel logisch, want langzamerhand is ongeveer half Nederland aangesloten en moet je hiermee een groot potentieel kunnen bereiken. En natuurlijk mislukt 80%, vooral doordat de mensen te weinig écht getriggerd worden. Neem de post, die klettert in je brievenbus en je voordeur kun je niet eens open doen zonder de post opgeraapt te hebben. Neem de telefoon. Als dat kreng gaat, wordt elk gesprek onderbroken en deze gaat altijd voor. Neem een gesprek, waarin je alleen door je te excuseren onderuit kunt draaien. Nee, het internet is veel bescheidener. Wanneer dat iets aan jou te melden heeft ga je het zelf halen. Het kan haast niet beschaafder, maar daar zit ook juist de kans op mislukking. Ga je niet dagelijks achter je PC’tje zitten om je berichten op te halen dan blijft het stil aan dat front, of dingen gaan gewoon aan jou voorbij. Vandaar dat Internet-bedrijven hoe langer hoe meer de mobiele telefoon willen betrekken bij hun mogelijkheden om de klant te triggeren. Niet met WAP, dat werkt te traag en heeft bovendien hetzelfde nadeel als de overige internetdiensten. Nee, SMS is de oplossing en op termijn de mogelijkheden die UMTS biedt. Al die dure oplossingen die nu via internet dreigen te mislukken hebben vooral te maken met het feit dat de bedrijven, die deze frequenties van de overheid hebben moeten kopen, haast failliet zijn. De overheden hebben op zo’n grove schaal inbreuk gemaakt op het kapitaal van de providers, dat er geen geld meer over is om het geheel verder te ontwikkelen. Nota bene op een tijdstip dat het economisch mondiaal toch al niet zo goed ging. De overheden zijn echte laaienlichters gebleken en dachten een slaatje te kunnen slaan uit de ruif van de technologische ontwikkeling. Het gevolg is dat nu de ontwikkelingen op informatietechnologisch gebied achteruit zijn geworpen, waardoor verwachte winstgevendheid uitblijft en nog veel bedrijven mogelijk failliet gaan of genoodzaakt zijn te gaan fuseren of samenwerken. De overheden, die eigenlijk de economie zouden moeten stimuleren hebben hierdoor een stok in de spaken van de vooruitgang gestoken. En op die verantwoordelijken hebben wij allemaal gestemd. En dan komt zo’n ongeduldige azijnpisser als de heer van Jole eroverheen met de opmerking dat het allemaal niet werkt. Zo lust ik er nog wel één.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht