Europese ergernis

Elke keer wanneer ik naar het buitenland ga naar een land binnen de Europese Unie probeer ik te vergelijken hoe zo’n land omgaat met Europese regels. En telkens verbaas ik me weer op de braafheid van ons Nederland. Van de week liep ik in Cannes in Zuid-Frankrijk rond vanwege mijn werk en ik zag langs de kant hopen straatvuil liggen, omdat de vuilniswagen langs moest komen.

Toen ik zo eens naar die vuilberg keek zag ik tot mijn schrik dat er totaal geen sprake was van afvalscheiding. Hout, papier, ijzer, chemisch afval, flessen en GFT stonden gebroederlijk door elkaar te wachten totdat de gemeentereiniging het zou gaan oppikken. En dan denk ik aan mijn inmiddels veel te kleine schuurtje, waar ik een doos voor papier, een tas voor de flessen, een chemische afvalbox en buiten een GFT-bak heb staan. Waarom doen ze daar niet aan dit soort zaken? Ook ben ik eens in Kreta geweest, waar het huisvuil bij de badplaats Mahlia opgestookt wordt, een paar honderd meter van het stadje. Wanneer de wind verkeerd staat is het strand vergeven van de stank. Op Corfu heb ik doe-het-zelfgarages naast elkaar zien staan waarvan de omliggende grond door de olie en het vet in een omtrek van wel 15 meter gitzwart is. Niks geen vloeistofdichte bodems en recycling; nee, de olie wordt gewoon in de grond gedumpt. En daar worden alle strenge milieueisen gebruikt om het achterste mee af te vegen. En dan, warempel, komen we op het enige gebied waarin wel afvalscheiding plaatsvindt in Griekenland. Vind je in heel Giekenland geen GFT-bak of Chemobox; naast elke toilet staat een klein emmertje om het papier in te doen! Wij als Nederlanders vinden dat nu niet echt nodig. Het is ook een vreselijk gehannes, zeker de eerste dagen. Probeer je handen maar eens schoon te houden als je voorover gebukt ergens achter je in een klein plastic emmertje met een klemmend deksel een vies wc-papiertje moet dumpen. Ik heb het idee dat wij -brave Hollanders- direct actie ondernemen als het om dergelijke invoering van regelgeving gaat. Niet dat wij het niet goed doen. Ik ben ook een grote voorstander van goede regelgeving voor milieu e.d. Maar wij hebben vaak een hele infrastructuur aangelegd tegen hoge kosten, terwijl onze Europese broeders de middelvinger metershoog ophouden en de bevolking niet eens mobiliseren hieraan te denken. Ik moet de eerste Griek nog tegenkomen die veroordeeld wordt voor een milieudelict.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht