Klein euroleed

Het is wat zo’n nieuwe munteenheid. Het begint al met de muntjes. Gestegen met 1/3 in aantal is het een complete chaos in de portemonnee. Daarbij komt nog dat deze nog blinkende muntjes vreselijk op elkaar lijken. De briefjes zijn een stuk kleiner, minder kleurig, ietwat conservatief van uiterlijk, maar ze gaan ermee door.

Iedereen roept om het hardst dat de omzetting allemaal soepel is verlopen, maar ik weet het zo net nog niet. Zo liep ik op 2 januari door een winkelcentrum in Tilburg en het eerste wat me opviel waren de enorme rijen voor de geldautomaat. Zo las ik in de krant bovendien dat het wel lijkt of niemand meer pint. Er was zowat 2x zoveel met contant geld afgerekend dan normaal. Het zal wel komen omdat iedereen het geld door de handen wil laten glijden. Ik heb die nieuwsgierigheid niet. Wat mij betreft was de Euro-invoering dé gelegenheid geweest om het chartale geld af te schaffen. Helaas blijkt deze stap te groot. Vooral ouderen en gehandicapten zullen dan zeker in de problemen komen. Maar ik kan ook wel bedenken dat hierop ook iets gevonden had kunnen worden met behulp van iriscopie en dergelijke. Dan de prijzen in de winkels en zo. In de krant las ik dat een autohandelaar adverteert met prijzen in valuta zonder valuta-aanduiding. Dat kan toch zo’n dikke factor 2 uitmalen wanneer het euro’s zijn. En in de winkels moet je echt twee keer kijken, zeker ook omdat de meeste winkeliers nu pas echt aan het omprijzen gaan. Een mooi voorbeeld was ook een snoepautomaat in de parkeergarage in Tilburg. Ik kocht een reep en stopte er een halve euro in. De prijs van het snoep bedraagt 45 eurocent, dus ik verwacht 5 eurocent terug. Net nadat ik denk van het Nederlands geld verlost te zijn, komt er doodleuk een duppie uit het systeem gevallen. En dan loop ik naar de bankhal van de bank waar ik bankier. Mensen staan in lange rijen te wachten voor een machine om hun geld af te storten. Alsof het geld binnen een week totaal waardeloos zal worden. Je hebt nog tot 1 april a.s. de mogelijkheid dit geld te wisselen, maar iedereen moet zo nodig nu van het geld af. Alsof ze van de opbrengst stil kunnen gaan leven! Ik begrijp dit niet. Ik heb vóór 31 december gezorgd dat ik met een bescheiden bedrag aan contanten het nieuwe jaar in ben gegaan, zodat ik me over dergelijke zaken niet druk hoef te maken. Wat ik nog overhoud gaat in de zakjes voor het goede doel. Wennen is het wel. Ik zie de bedragen staan en heb nog niet precies door wat het kost. Wel in prijs, maar nog niet in gevoel. Sommige bedragen reken je gewoon verkeerd om, omdat je het gevoel hebt dat het duurder of goedkoper is. Een beetje moeilijk uit te leggen, maar ik ben nog veel te veel aan het rekenen. Dat moet volgens de experts ook over twee maanden over zijn. Dat is ook maar goed ook, want de inflatie vertroebelt dan zodanig de omrekenwaarde dat het dan helemaal lijkt dat alles veel duurder is geworden. En duurder is het sowieso geworden, want zeg eens: wie rondt er nu af naar beneden? Toch ben ik wel enthousiast over deze operatie. Natuurlijk is het lastig en kost het de bedrijven een behoorlijke duit, maar het feit dat er nu monetaire eenheid in Europa is, is voor mij het eerste echte teken van een verenigd Europa. Ik ben ook blij dat er geluiden opgaan om nieuwe landen binnen de EU slechts toe te laten wanneer ze aansluiten bij de euro. Kunnen we eindelijk die Amerikanen een lange neus trekken.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht