Verkeersbeleid

Afgelopen week hebben we met ons radiostation weer het derde politieke café gehad in café gasterij Den Hamse Bok, met als onderwerp het verkeersbeleid. Het was de derde keer dat we deze uitzending organiseerden en nu het langzaam tegen de verkiezingen aanloopt, was het er zo druk dat in de kroeg de geïnterviewden nauwelijks meer te verstaan waren. Uiteraard heeft iedereen een mening over het verkeersbeleid.

Dongen is verkeerstechnisch een onmogelijk dorp en wat je ook verzint, het blijkt of niet te werken of iedereen moppert erop. Extreme maatregelen zoals het integraal doorvoeren van zogenaamde duurzame veiligheidsoplossingen en 30 kilometerzones straffen meer de gewone verkeersdeelnemer dan de notoire hardrijder. Ook de geleiding van het verkeer roept vraagtekens op. Wethouder Van Beek, fervent tegenstander van de verkeersdrempels toen hij nog niet zo lang geleden nog raadslid was, moet nu dit beleid van hobbels en kronkels verdedigen. Ik moet zeggen: hij weet nu toch te laveren tussen het rigide beleid van de gemeente en zijn eigen politieke denken. Hij schroomt er niet voor eenmaal ingenomen standpunten of zelfs uitgevoerd beleid terug te draaien. Zo verdwijnen er weer met hetzelfde gemak drempels als ze er gekomen zijn, worden kruisingen opnieuw aangepast en verkeerssituaties omgegooid. Wij vroegen ons wel terecht af of dat de gemeente niet ontzettend veel geld kost, maar blijkbaar is dat toch niet echt een punt. Hierop reageerde Karin Ariëns van de SP koddig met de opmerking dat ze bij de SP veel liever hadden gezien dat de VVD-voorganger van de heer van Beek, de heer van Wanrooij wethouder van sociale zaken of welzijn was geweest. Als hij destijds als wethouder al dat geld wat in verkeer is gestoken in had uitgegeven aan sociaal beleid dan was Dongen voor de Dongenaren veel aantrekkelijker. In de ogen van de SP moeten er andere prioriteiten gesteld worden. Toch investeren ze zelf ook wel erg veel in het verkeersbeleid. Met een weliswaar goed opgezette, maar nutteloze actie rondom een vermeende weg door de Duiventoren wordt ontstellend veel geld en moeite gespendeerd om de situatie zoals deze nu is te handhaven. De actie wordt kracht bijgezet door stukken in de krant en kleurenfolders. Dit riekt al gauw naar verkiezingsretoriek, twee maanden voor de verkiezingen. Elke Dongenaar van links tot rechts is tegen zo’n weg en een aantal politieke partijen buiten de SP hebben dit ook expliciet opgenomen in hun programma’s. Als die weg komt vreet ik mijn hoed op. Daarmee aangetoond dat in Dongen over niets al enorm veel ophef gemaakt kan worden. Zo was er ook een bijeenkomst over het Europaplein deze week in het Schouw. Goedbedoeld werden buurtgenoten en beslissers bij elkaar gezet om over de toekomst van het lelijkste plein van Nederland te brainstormen. De belangrijkste omwonenden, de winkeliers lieten echter verstek gaan, waardoor zo’n meeting eigenlijk dus ook weer nergens over gaat. Bovendien kwamen ze niet veel verder dan de dingen die je van tevoren ook op een briefje had kunnen zetten. Goede toegankelijkheid, gezelliger, beter verlicht en aantrekkelijke winkels. Volgende maand op 21 februari houden wij als Radio 0162 een politiek forum, wederom in de Bok. Ik ben benieuwd als de lijsttrekkers en campagneleiders opkomen met hun plannen wat er over vier jaar gerealiseerd is. Het wordt in ieder geval zeker gezellig.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht