De winkelleegstand

Hoe langer hoe meer erger ik me aan de winkelleegstand in Dongen. Niet dat dit ooit echt florerend is geweest, maar langzamerhand wordt Dongen op winkelgebied een spookdorp. In het centrum alleen al staan er zo’n twintig bedrijfspanden leeg: Aan de Oude Baan twee,

In de Gerardus Majellastraat twee, Op de Hoge Ham zo’n 8 stuks, in de Tramstraat en de Geer ieder één, op het Looiersplein twee en nog wel op een paar plaatsen. Waar zou dit nu door komen? Zoals ik al eerder in deze rubriek aangaf denkt een Dongenaar bij winkelen, waarmee hij geen boodschappen doen bedoelt, in eerste instantie aan Oosterhout, Breda of Tilburg en niet aan zijn eigen dorp. Natuurlijk is er minder keus en je ziet dat een aantal winkels ook sterk aan schaalvergroting doen. Zo worden langzamerhand alle winkelunits op het Looiersplein aan elkaar geknoopt, zodat er nog maar een paar winkels overblijft. Dat is erg jammer, want het nodigt daarom niet uit om in het dorp te gaan winkelen. Van sommige productsoorten is zelfs maar één winkel aanwezig, zodat je daar op aangewezen bent. In mijn ogen moet Dongen voor zijn eigen burgers als winkeldorp aantrekkelijker worden. Zo zou er eens moeten worden nagegaan waaraan nu eigenlijk behoefte is in Dongen. Klerenwinkels, luxe artikelen, boeken, CD’s; ik weet het zo niet. Daarnaast moet het vestigen in Dongen aantrekkelijk zijn. De huren van winkelpanden zijn nu niet bepaald mis en je moet nogal wat omzetten om na de huur, de energie, belastingen, de personeelskosten, je inkoop, de reclame en de BTW nog wat over te houden. Mogelijk zou de gemeente eens kunnen bekijken in hoeverre het vestigingsklimaat voor winkeliers interessanter gemaakt kan worden, door aantrekkelijke belastingmaatregelen bijvoorbeeld en een betere infrastructuur. Daarnaast moeten de winkels en het winkelcentrum er ook een beetje aantrekkelijk uitzien en goed bereikbaar zijn. Gelukkig kennen we in Dongen geen parkeermeters, maar echt aantrekkelijk is het winkelgebied niet. Er zit geen loop in en je ziet een voorheen florerende winkelstraat als de Hoge Ham, maar ook de Gerardus Majellastraat geheel opdrogen, zeker ook omdat de ontsluiting vanaf het Looiersplein c.q. Tramstraat geen natuurlijke overgang is, maar meer een obstakel. Wanneer Dongen wil voorkomen dat het werkelijk alleen een woon- en slaapdorp wordt zal het hart van Dongen moeten gaan spreken. Zo moet misschien het voor de oud-Dongenaren bekende café Krasnapolsky mogelijk worden herbouwd en een gezellig terras om het winkelende publiek te verpozen worden aangelegd. Meer boetiekjes en minder ketens en vooral meer sfeer moet er komen wil het wat worden. Nu, ik moet nog even een jasje kopen; ik denk dat ik even naar Oosterhout ga.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht