Het vierde rijk: De Verenigde Staten

Het wordt moeilijk, de verhouding met mij en de Verenigde Staten wordt steeds frustrerender. Als jongere had ik het al niet zo met de VS, maar dat werd aanzienlijk beter toen ik er min of meer per ongeluk in 1997 kwam. Een bezoek aan Boston en New York City, inclusief een bezoek aan de twintowers brachten mij een heel ander beeld van de Amerikanen.

Ze bleken veel rustiger dan in Europa, ze waren uiterst vriendelijk en het land bleek mooier en cultureler dan ik dacht. Het was ook in de tijd van vriend Clinton. Want al was Clinton een man die de katjes in het donker kneep, hij was een echte staatsman en hij bracht rust in de buitenlandse politiek. En toen kwam die onderkruiper van een Bush. Als je de man al ziet denk je al gelijk aan een tweedehands-autoverkoper. Veel geblaat, weinig te zeggen en alleen erop uit je een oor aan te naaien om er zelf beter van te worden. De 11e september 2001 was voor hem een geschenk uit de hemel, alsof hij het zelf geregisseerd had. Onder het mom dat het allemaal erg was moest er wraak genomen worden. En dat werd ene Bin Laden. We zijn nu een half jaar verder en Bin Laden loopt nog rond, Afghanistan is bevrijd van de Taliban – maar onveiliger dan ooit – er staat een oorlog in mei op de kalender tegen Irak en gisteren was hij zo aardig om de NATO als irrelevant te beschouwen en Europa te beschuldigen van een lauwe houding inzake zijn strijd tegen het terrorisme. Iemand met een houding van als je niet voor me bent ben je tegen bent kan echt geen vrienden maken in Europa en inderdaad hooguit op een lauwe reactie rekenen. Het trotse Europa denkt graag zelf na en is echt niet van plan deze omgekochte olieboer blindelings te volgen. De oorlogsretoriek van Bush is natuurlijk niet voor niets. Al het Texaanse campagnegeld kwam uit de olie-industrie en waar kun je de olie als in een bodemloze put afzetten: inderdaad de oorlogsindustrie. De oliebaronnen zitten zich met de oorlogskalender van onze vriend Bush al op het netvlies al te verkneukelen. De investering is niet voor niets gebleken. Hij bleek ook niet zo moeilijk te coachen. Elke miljoen dollar die in de campagne is gestoken hebben ze al driedubbel terugverdiend. En nu; Bush beschuldigt Europa van een slappe houding met betrekking tot zijn strijd tegen het terrorisme. Wat mij betreft mogen alle Europese landen nu unaniem besluiten op te houden met deze zogenaamde strijd tegen het terrorisme en al hun mensen en materiaal per direct terughalen uit Afghanistan en omstreken. Ook is het misschien verstandig als EU een gezamenlijk leger gaat vormen. Al ben ik van oorsprong een pacifist; ik denk dat we langzamerhand een vijand gaan krijgen aan de andere kant van de oceaan. Daarbij komt nog dat de toch al intern gerichte Amerikaanse bevolking vals wordt voorgelicht door o.a. propagandazenders zoals CNN. Het lijkt allemaal erg op iets waar we 65 jaar geleden dus niets van geleerd hebben. Uit het Yankee stadium hoor ik al de roep: Heil Bush!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht