Kolonialisme ten top

In de zestiende eeuw was het heel normaal en wij als Nederlanders waren er ook goed in: kolonialiseren van de wereld. Met zwaarbewapende houten boten vertrokken zogenaamde handelsmissies over de wereldzeeën naar onbekende oorden om daar ongelooflijk huis te houden met repressieve acties en buitensporige verrijking.

Dat laatste was wel de belangrijkste reden en, hoewel verderfelijk, kon je dat nog wel begrijpen. Er is nu een nieuwe vorm van kolonialisme ontstaan, een digitale vorm. Al sinds 19 jaar kun je voor een klein bedrag een stuk kopen van de maan. Voor de prijs €39,90 ben je de landeigenaar van een stuk maanland ter grootte van 177 voetbalvelden. Wanneer je het verderop wilt zoeken zijn er ook landaankopen op Mars en Venus te regelen. Spotgoedkoop werkelijk. Je meldt je aan bij de website maanland en je gaat je gang. Er zijn u al miljoenen voorgegaan over de hele wereld, zoals de website aangeeft. En waar maak je dan aanspraak op? Je kunt er tenslotte niet komen. Je moet het zien als een diepte-investering. Volgens de organisatoren is de wereld gauw vol en zal het niet lang duren of er zijn commerciële vluchten naar de maan mogelijk en dan moet toch geregeld zijn van wie welk stuk is. Bovendien maak je kans op de opbrengst van eventuele delfstoffen die op de maan worden gevonden. Volgens de oude koloniale wetten zouden de VS de meeste rechten hebben. Zij hebben er een vlag gepland in 1969 en als ontdekkers zouden ze de meeste aanspraak maken. Dat is natuurlijk onzin. Al sinds dertig jaar zijn er geen vluchten meer naar de maan georganiseerd en verdere exploitatie van de maan, omdat het hier te vol wordt, is zeker de komende vijftig jaar niet denkbaar. En als dan deze club doorgaat met het verkopen van het maanoppervlak moet ik de eerste maankolonist nog zien die zich iets aantrekt van de eigendomsbewijzen. Bovendien bega je in mijn ogen een historische fout. Wanneer je iets koopt doe je dat dus van iemand; kortom iemand claimt nu al het eigendomsrecht van de maan. Is de maan in zijn geheel verkocht dan kan iedereen besluiten dat de maan van hem is en opnieuw het land te koop aanbieden. Wanneer dan er echt iets op de maan gebeurt van kolonisatie ontstaat er een oorlog tussen de verschillende verengingen van eigenaren van de maan. Een redelijke virtuele situatie, maar daardoor ook zo belachelijk. De maan is van niemand en wanneer deze ooit gekolonialiseerd dreigt te worden zal dit gewoon ingepikt worden door diegene die in staat is er te komen en leven op de maan mogelijk te maken. Met de aankoopbewijzen van de gedupeerde landeigenaren zal de kolonist zijn achterste afvegen als het niet van geplastificeerd perkament zou zijn.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht