Het leger is een vergissing

Wat een vreselijke vergissing is ons leger toch. En daar willen ze nog eens 6 miljard Euro inpompen om ze te voorzien van nieuwe vliegtuigen? Wat een afgang! Neem nu Joegoslavië 1995. Eindelijk komt er boven water wat er werkelijk gebeurd is in Screbrenica. En wat blijkt? Het leger is één grote amateuristische bende die door bureaucratie en communicatieproblemen rechtstreeks verantwoordelijk blijkt te zijn voor de dood van duizenden Moslimmannen.

Ik kan me uit mijn jeugd nog herinneren dat er trots naar apparatuur en gereedschappen van het leger werd gekeken. De spullen die ze daar hadden liepen jaren vooruit op de commerciële markt en waren nog tijdloos ook. Maar als ik hoor hoe gebrekkig de verbindingen in Bosnië waren in 1995 dan klapperen toch echt mijn oren. In 1995 krijgt men het niet voor elkaar een fax te verzenden naar het hoofdkantoor in Tuzla. De dienstdoende generaal-directeur-van-de tonercartridges-van-de- linkerfax-achterin was toevallig net even lunchen. Kosten 7000 mensenlevens! Het doet me denken aan datzelfde leger dat in 1940 nog dacht met 17e en 18e-eeuwse middelen met de inzet van de Hollandse Waterlinie de vijand op afstand te houden. Ook daarmee hebben we ons mondiaal strategisch belachelijk gemaakt. In 1995 nog nooit iemand gehoord van email, telefoon of voor mij part rooksignalen? Hoe kan dit in hemelsnaam? Tevens wordt er aangetoond dat internationale operaties extra kwetsbaar zijn. Er worden niet altijd wereldtalen gesproken en het blijkt moeilijk elkaar op hetzelfde level iets duidelijk te maken. In mijn ogen moet een leger zeer slagvaardig zijn. Ik hoorde van de week niets anders dan dat er verkeerde formulieren waren ingevuld en er begripsverwarring was over hoe je moet vragen een aantal vliegtuigen te bestellen uit Italië. Ja meneer de overste; u heeft uw 1029 formulier niet goed ingevuld. U heeft in het verkeerde vakje getekend. Jammer maar uw order kunnen we niet in behandeling nemen. Wat zegt u meneer Karremans? Is er nood? Nou dat zal best wel meevallen. Er is toch nog niks gebeurd? Verwacht u hommeles? Hoezo, schieten ze dan? Ja dus. En roken de geweren; zijn het smoking guns? Och, u kunt het niet zien, ze staan te ver weg. Ja, u weet het: u moet in zo’n geval echt een 1208-formulier opsturen naar meneer Brantz. Die zal dan overleggen met generaal Nicolai en als die dan alle moed verzameld heeft zal hij in zijn beste Frans aan de heer Janvier vragen of er een paar vliegtuigen kunnen komen. Haast, zegt u? En u kunt niet eens zien dat het smoking guns zijn! Nee, nee zo werkt het niet Karremans, u moet echt zeker weten dat u aangevallen wordt. Stuurt u nu maar gauw het juiste formulier in -en vul het deze keer goed in- en stuur het dan maar met een koerier deze kant uit, want die elektronica is hier niet te vertrouwen. En wel snel anders kun je het helemaal wel schudden. Wat zegt u? U zit in een enclave? U bent omsingeld? Mladic? Nooit van gehoord!. Zeg Karremans, als je nu werkelijk wilt dat er iets gebeurt zul je toch nu je formulier moeten invullen. En als je het vandaag nog deze kant op weet te krijgen dan kunnen we begin volgende week wel eens kijken of we iets voor je kunnen doen. Ja, want klantvriendelijk zijn we wel. Wat zit u nu weer te zeuren; luchtsteun? Daar moet je helemaal niet bij ons voor zijn. Daar doen we niet aan. Dat zou u toch moeten weten. Zeg Karremans, ik weet allemaal niet wat je beloofd hebt aan die mensen daar, maar zo wordt het niets. Misschien kun je de zaak maar beter opgeven. Wat zeg je nu, worden dan de mensen afgevoerd en wellicht vermoord? Ach, zulke dingen gebeuren nu eenmaal.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht