Voetbalvandalisme

In de voetbalwereld gaat veel te veel geld om. Er is geen relatie meer tussen de recette van de voetbalwedstrijden en de begroting van de club. De financiële gevolgen van het wel of niet halen van een bepaald resultaat drukken zo zwaar dat vooral het supporterslegioen vindt dit strijdend te gaan behalen.

Maar bij gebrek aan een echte tegenstander worden het de gewone burgers, de politiemensen, de treinstellen, geparkeerde auto’s etc etc. Ik ben dus voor een nieuwe voetbalwet. Een aantal wat algemene regels die ik hierin voorstel:

Elke uiting van discriminatie van zowel de voor- als tegenpartij in een stadion betekent het inleveren van 5 punten op de ranglijst voor beide ploegen. Op deze wijze zakken de grote clubs binnen drie jaar weg in de vijfde klasse van de amateurs, waar ze ook thuishoren.
Bij herhaaldelijk gewelddadig of discriminerend gedrag van supporters in het stadion (bijv. twee opeenvolgende wedstrijden), zullen de komende vijf wedstrijden zonder publiek gespeeld worden.
Iedere bezoeker van het stadion betaalt tien euro extra en krijgt deze giraal terug als de wedstrijd zonder geweld of discriminerende opmerkingen binnen het stadion is verlopen.
Wanneer iemand wordt betrapt op geweldpleging tegen de scheidsrechter of leiding van de wedstrijd of het veld betreedt zonder toestemming is dit een misdrijf en wordt de dader gearresteerd. De minimale straf is drie jaar een algeheel stadionverbod in alle stadions.
Om de bezoekers van het stadion te authenticeren dienen ze een clubpas, een geldige entreekaart op naam en via een iriscoop te worden binnengeleid.
Er mogen geen mobiele telefoons, metalen of harde voorwerpen, blikken of alcohol het stadion binnen. De mobiele telefoons worden namelijk gebruikt om de supporters te groeperen.
Alle vernielingen die supporters aanrichten worden persoonlijk verhaald en waar dit niet mogelijk blijkt bij de supportersclub. Indien daar ook niets te halen is wordt de schade verhaald bij de voetbalclub.
Dit zijn de wat mildere maatregelen die ik voorstel. Eigenlijk zou ik het spelen voor uitpubliek in het geheel willen verbieden. Wanneer je namelijk €15 voor een kaartje betaalt en er kunnen 30.000 mensen in een stadion dan is er een recette van €450.000 per wedstrijd. Er zijn zo’n twintig thuiswedstrijden dus praat je over €6.750.000 totaal op een begroting van misschien wel €100.000.000. Dat is nog geen 10%. Bovendien moet je extra kosten maken zoals het huren van beveiliging, het beschikbaar stellen van stoelen, personeel voor de distributie van de kaarten etc. Dat loopt ook al gauw op tot €100.000 per wedstrijd en vaak een hoop ellende voor mensen die er totaal niets mee te maken hebben. Zet een paar tv-camera’s weg, zet een applausbandje op en voetballen maar. Dan kunnen de supporters zich verzamelen in hun eigen stamkroegen. En daar gebeurt niets. Dan kunnen de volgende dag de forensen ook weer gewoon met een complete trein zonder vertraging op het werk komen en dan krijgen we misschien tijdens het nieuws weer eens wat anders te zien dan onbeschofte vernielzuchtige vlerken die alles kapot slaan wat voor hun neus komt. Wellicht is er dan weer aandacht voor de normale dingen in de samenleving. In mijn ogen gaat de tv-media-aandacht nu veel te veel uit naar de negatieve kant van de samenleving.

Hi Ha Hondenkoek

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht