Straatracen

Wat mij bijzonder irriteert is een nieuwe vorm van tijdverdrijf: het zogenaamde straatracen. Het straatracen is overgewaaid uit Amerika, waar toch al niet veel goeds vandaan komt, en begint grootse vormen aan te nemen. Zelfs hier in Dongen heeft men getracht er één te organiseren, maar dit is door de politie nog net op tijd verijdeld.

In Oosterhout vist de politie nogal eens achter het net en zijn er al wel een aantal van deze races georganiseerd. En vorige week hoorde ik van een gemeente die zelfs een legale straatrace heeft toegestaan, omdat de illegaliteit niet in de hand te houden was. Waar slaat dit op! Bewezen is dat het zondermeer levensgevaarlijk is om met gewone auto’s zo hard als het kan tegen elkaar te racen. De auto’s zijn niet voorzien van extra voorzieningen als rollbars en de bestuurder heeft wellicht niet eens riemen aan of een helm op zijn hoofd. Uiteraard is het nog gevaarlijker wanneer dit plaatsvindt op de openbare weg waar nog verkeer is ook. Maar om dit dan maar goed te keuren terwijl bij de eerste de beste aanrijding er levensgevaarlijke situaties ontstaan vind ik van de gekke. Ik kan me ook niet voorstellen dat een weldenkende ouder gelukkig is met een kind dat zoiets doet. Gelukkig zijn de racers meestal wel zo slim om verlaten plekken te kiezen zoals industrieterreinen, maar het blijft levensgevaarlijk, zowel voor de racer als het publiek. En wat is de reden dan dat men deze races houdt? Waarschijnlijk dezelfde basis waar de meeste semi-criminele activiteiten uit ontstaat: verveling. Niks is meer spannend en door aan zo’n race mee te doen klapt de adrenaline uit je oren. What a fun! En wat wanneer het aan regels is gebonden en legaal wordt? Dan is het afgelopen met het gerace. Er moeten dan kosten worden gemaakt voor beveiliging ; er moet een circuit komen met exploitatielasten; geen drank of drugs en er komen allemaal regeltjes en daarmee is er de lol zo vanaf. Dus lekker illegaal met zo’n driehonderd man, gemobiliseerd via SMS en GSM op zoek naar een verlaten snelweg of industrieterrein en karren maar. In mijn ogen heeft dit veel te maken met toch een verloedering van de normen en de waarden binnen onze maatschappij. Blijkbaar verveelt de jeugd zich zo gauw dood dat er echt een ultieme kick moet komen om toch nog iets van een sensatiegevoel te krijgen. Wat waren wij dan vroeger gauw tevreden met een nieuwe LP of een bezoek aan een band om uit ons dak te gaan. Ik wil niet generaliseren maar een deel van de jeugd is verwend en arrogant en heeft lak aan regels.en moet zich door bijv. het straatracen manifesteren. Nee, nee zo ging het er vroeger niet aan toe Verhip! Wat zit er nu weer bij de post? Nee toch, alweer mijn derde bekeuring voor te hard rijden dit kwartaal! Stelletje klotewouten!.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht