Burgerwacht

In Dongen-Vaart is sinds enige tijd een burgerwacht actief. Mensen gaan in groepjes ’s avonds over straat om te voorkomen dat inbrekers hun slag kunnen slaan. In mijn romantisch idee hierover zijn dat stoere mannen gewapend met GSM en zaklamp die elk verdacht plekje verlichten en laten zien dat ze er zijn.

Het vreemde is dat de bevolking niet heeft geroepen richting gemeente om de veiligheid te laten waarborgen door het politieapparaat. Blijkbaar vindt men het een vorm van eigen verantwoordelijkheid om zoiets te doen, hetgeen ook burgemeester van Brummen beaamde, tijdens de gemeenteraad van 12 december 2002. Toch vind ik het vreemd en vraag me ook sterk af hoe duurzaam zo’n initiatief is. Aanleiding is geweest dat er een aantal inbraken hebben plaatsgevonden in Dongen-Vaart in korte tijd. Nu is Dongen-Vaart niet zo groot en vraag ik me dan ook af hoeveel mensen hieraan meedoen. Als het er in totaal 10 zijn en je doet twee rondes opeen avond, ben je daar veel tijd mee kwijt. In het begin is het nog wel leuk en wellicht ook nog een beetje spannend, maar wat wanneer na vier maanden, ijs en weder dienend, er eigenlijk geen resultaten zijn bereikt; er alleen medeburgers met hun hond vriendelijk groetend de posse van Dongen-Vaart tegemoet treden. Dan zakt de animo weg. Dan zal er een strakker rooster worden opgesteld en na verloop van tijd blijven er nog een handjevol over, die er dan ook wel de brui aan zullen geven. In mijn ogen is dit initiatief goed, alleen omdat het de mensen meer bij elkaar brengt, maar ik vind wel dat het eigenlijk een beetje een overdreven reactie is. In mijn ogen kan de politie met iemand van “Veilig Wonen” beter in Dongen-Vaart een voorlichtingsavond geven om de risicovolle huizen beter te laten beveiligen en dit proces dan goed begeleiden. Dongen-Vaart is nu typisch zo’n dorp waar de achterdeuren nog gewoon openstaan en zijn voorzien van simpele sloten. Dit aanpakken helpt veel beter. Ook heb ik wel moeite met het hierdoor activeren van een onveiligheidgevoel bij de mensen, terwijl Dongen-Vaart de vredigheid zelve is. Er is in dit initiatief samenwerking met de politie; maar wat als men een inbreker aantreft? Wat gebeurt er dan? Het kan zo zijn dat men dan verder van huis is dan bij een poging tot inbraak. Kortom men probeert met een dubbelloops jachtgeweer een mug dood te schieten; da’s link want een kogel is gevaarlijk en effectief: nee: de mug is altijd al lang weg. Je kunt beter een hordeur plaatsen, dan blijven de muggen gewoon buiten.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht