Vuurwerk

De kermis ligt al weer even achter ons, maar met opperste verbazing heb ik de afgelopen kermis me verbaasd over het vuurwerk. Niet dat ik erop af was gegaan, maar altijd als het vuurwerk is hoor ik de knallen op de achtergrond en komt er af en toe een kruintje met licht boven de bomen uit. De knallen hoorde ik wel, maar het licht ontbrak. Ik ging ervan uit dat men misschien wat minder groots vuurwerk had afgestoken en heb me er niet verder over bekommerd. Tot ik de volgende dag tot mijn verbazing in de krant las dat het vuurwerk vanaf Tichelrijt was afgestoken. Hemelsbreed ligt Tichelrijt een kleine twee kilometer van de kom van Dongen; ofwel net niet te zien vanaf het centrum. Wat bleek: door de verscherpte regelgeving mag er geen professioneel vuurwerk meer worden afgestoken binnen een straal van 200 meter waar een concentratie van mensen zich bevindt. Weer zo’n volslagen waanzinnige regel als voortvloeisel van Enschede en Volendam. De vuurwerkbranche, toch al zwaar gepakt door Enschede kan zo zijn biezen wel pakken en de lol voor de toeschouwers is er in zijn geheel wel af zo.

Eigenlijk dus volslagen onzinnig dat het nog afgestoken werd. Je zou de kosten voor dergelijke dingen maar beter kunnen schenken aan een goed doel, dunkt me. Wordt aan de ene kant deze regel strikt nageleefd; er zijn ook situaties dat het er anders aan toe gaat. Ga ik op zaterdagavond na de kermis naar een kroeg in de buurt van de kermis, kan ik er nauwelijks binnen komen. Zowel binnen als buiten propvol met mensen. Ik weet dat ook naar aanleiding van vooral Volendam ook ten aanzien van het maximum aantal gasten afspraken zijn gemaakt in een gebruiksvergunning met betrekking tot horeca. Ik wil niets zeggen, maar ik denk dat het aantal mensen wat er binnen en direct eromheen stond het dubbele was dan de vergunning zal aangeven. Als daar iets zou gebeuren is de kans op een gevaarlijke situatie in mijn ogen veel groter dan met het afsteken van vuurwerk door professionals. Nederland is een vreemd land. Het lijkt me dat nergens ter wereld het wetboek dikker is dan bij ons. En na elke aanleiding is de roep om aanscherping van de regels scherper. Vervolgens scheppen we er met onze gedoogcultuur en eigen interpretaties van al deze regels er genoegen in er om ze zoveel mogelijk te omzeilen of gewoon niet na te leven. Een paradoxale situatie dus. Voeren we de regels strikt uit dan blijkt Nederland gewoon niet zo leuk meer te zijn. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht