Geldleed

Hij is er nu zo’n dik half jaar; de Euro. En ik had gedacht dat ik na een paar maanden wel gewend zou zijn aan de nieuwe munteenheid. Niets is minder waar. Zodra er enige waarde in het spel dreigt te komen begin ik zowel verbaal als in mezelf als een gek om te rekenen. En eigenlijk verklaar ik me hiermee voor gek.

Het is ongeveer hetzelfde als een vergelijking maken tussen de Euro en een dollar van een jaar geleden. Dat slaat ook nergens op. Door de geldontwaarding en de kosten van de euro-omzetting, die nu integraal aan de consument worden doorberekend, is de omrekening appels met peren vergelijken. Het beste komt nog overeen als je gewoon 1 op 1 rekent. Eén Euro voor één Gulden. Voor mijn gevoel zit je er dan niet ver naast. En zeker niet wanneer je een kroeg induikt: doe mij maar een biertje. Nou meneer dat is één vijfenzeventig. Eén vijfenzeventig? Ha ha dat betaalde ik in 1992. Leuk, die oude prijzen. Kom je er na de helft van de maand achter dat je ook maar een half salaris had gekregen. Dat wordt dan water en brood tot het einde van de maand. Als klap op de vuurpijl belooft ons nieuwe kabinet dat we een heel mooi voordeeltje krijgen: Al ons opgespaarde spaargeld uit de spaarloonregeling kunnen we in één keer ophalen van de bank. HOERA!!!! Nu besteed ik deze €65,67 per maand aan mijn oude dag dus dat bedrag is belastingvrij hetgeen een belastingvoordeel van €420 per jaar oplevert. Dat wordt al vanaf volgend jaar door mijn neus geboord. Doordat ik dit geld in een lijfrentepolis stop ben ik deze aftrekpost (wederom €420 per jaar) ook kwijt. Bedankt Balkenende. Op deze wijze stimuleer je de teruglopende bestedingsruimte voor particulieren ten volle. Dus, ik heb niks op te halen van die bank, zoals vele Nederlanders, en ben dus genoodzaakt een jaartje langer te tuffen in mijn huidige autootje. Weg economiestimulering. Bovendien vind ik het vreemd dat mensen niet meer fiscaal aantrekkelijk mogen sparen voor later. Uiteindelijk betaal je toch belasting; want wat nu een aftrekpost is, wordt bij uitbetaling gewoon weer belasting over berekend. Als consument heb je het rentevoordeel en een belastingvoordeel omdat je inkomen bij uitkering aanzienlijk lager zal zijn dan nu. Door het ontbreken van deze fondsen ben je geheel aangewezen op je pensioenregeling. En als je een pensioengat hebt, zoals driekwart van Nederland, wordt het sappelen of ben je genoodzaakt tot op late leeftijd flink door te blijven werken. Dat zal wel de bedoeling zijn. Maar als ik om me heen kijk in de ICT-branche, waarin ik werk, dan ben ik met mijn 45 jaar al een bejaarde. Het zal voor heel veel van deze mensen in de sector een probleem zijn om bij te blijven zodat ze nog redelijk kunnen functioneren tot ze ermee kunnen stoppen. Ik denk dat daar niemand op zit te wachten, het de kosten opdrijft en de vooruitgang in de weg gaat zitten. Als ik flexibel fondsen zou kunnen reserveren voor mijn oude dag is iedereen er beter mee. Ik kan dan zelf bepalen wanneer het tijd wordt om ruimte te maken en mogelijk stimuleert mij deze mogelijkheid om misschien zelfs daarom nog langer te werken dan de pensioengerechtigde leeftijd. Als men op mij nog zit te wachten tenminste.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht