Losgeslagen politiek

Nu het kabinet Balkenende is gevallen lijkt niemand zich nog iets aan te trekken van het regeerakkoord. Met hetzelfde gemak waar een half jaar geleden nog stevige afspraken in het regeerakkoord werden vastgelegd, worden deze met voeten getreden door de coalitie nu deze ter behandeling komen in de kamer.

En ik vermoed dat dit komt omdat men heeft gemerkt dat er toch wel erg veel mensen oneens waren met een aantal punten uit dit regeerakkoord en het niet zo handig is deze publieksonvriendelijke punten in te zetten om de verkiezingen te laten slagen. En de één doet dat wat onhandiger dan de andere. De VVD onder leiding van Zalm bijvoorbeeld is zich aan het opmaken om van Nederland een politiestaat te maken, zodat het land “veilig” is. Een paar erg radicale en angstwekkende voorstellen heeft hij daarbij. Zo vindt hij dat scholen die illegale kinderen in de klassen hebben zitten, dit moeten aangeven bij de autoriteiten. Op dit moment is hier geen koppeling van bestanden en ook wel terecht. Volgens de universele rechten van het kind heeft elk kind recht op onderwijs, ongeacht religie, status, kleur of afkomst. Wanneer de scholen gaan meewerken aan deze razziapraktijken zullen alle illegale mensen in Nederland de kinderen thuis houden, hetgeen volledig te begrijpen is. Het onderwijs is terecht mordicus tegen een dergelijke controle van de overheid, maar wordt wel in de greep gehouden hierdoor. Op basis van het aantal geregistreerde -lees legale- kinderen krijgt men financiële middelen uit de pot, zodat men ook niet teveel illegalen kan aantrekken. Het lijkt erg op een situatie in de de tweede wereldoorlog waarbij de overheid ook het onderwijs verplichtte aan te geven hoeveel Joodse kinderen er in de klas zaten. En we weten allemaal hoe dit is afgelopen. Nog een VVD-stunt van vergelijkbare orde is het voorstel om Islamitische scholen te controleren op hun godsdienstlessen. Binnen islamitische scholen zou de onderwijsinspecteur onaangekondigd achter in de klas moeten gaan zitten om te horen wat men allemaal te zeggen heeft. Ook dit lijkt me totaal geen taak voor de onderwijsinspectie, maar eerder voor de Gestapo. Volgens mij heeft de onderwijsinspectie wel wat beters te doen, want bij zo’n controle zal de inspecteur zeker een modelles worden voorgeschoteld. Een andere blunderaar is Wouter Bos van de PvdA. Uitgerekend nu komt hij met een ingewikkeld verhaal om de renteaftrek van de hypotheken te beperken. Op zich ben ik hier wel mee eens, maar het moment lijkt me niet zo handig wanneer inmiddels meer dan de helft van Nederland een koopwoning heeft en er verkiezingen voor de deur staan. In plaats van het feitelijke doel: het meer financiële ruimte scheppen voor startende woningkopers als issue naar voren te schuiven, leest de pers dit dat er een beperking op de aftrek wordt voorgesteld. En waar gaat het dan over? De hoogste salarissen, die 52% belasting betalen, zouden wat moeten inleveren. Slechts 5% van de Nederlanders betaalt 52% belasting, dus er wordt slechts een beperkte groep ‘getroffen’ met zijn voorstel. Het gaat dus nergens over, maar brengt veel onrust bij de gewone man en dus ook de kiezer, die denkt dat zijn renteaftrek ook in gevaar komt. Je morrelt echt aan zijn ‘heilige’ huisje. Uitgerekend de gewone man waarop de PvdA zich weer meer wil gaan richten. Beetje dom… En dan die LPF en verdere versnippering van het politiek scala. Het lijkt wel of er een glazen vaas kapot is gevallen in een groot aantal scherven. Maar wanneer je een vaas krijgt of koopt heeft het een model. Die kun je lelijk vinden of mooi, maar het heeft vorm. Wanneer deze kapot valt is de structuur en daarmee de vorm weg. Van het eens zo goedbedoelde ontwerp blijft niets over, hooguit de illusie hoe het was bij het bekijken van een scherf. De normaalste reactie van iemand die zo’n vaas aan diggelen ziet gaan is de handveger en het blik gaan zoeken. Enigszins treurend zal de eigenaar direct de scherven opruimen, wetend dat het nooit meer goed komt met die vaas. Zo zal het hier ook wel gaan.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht