Donker

Met de winter heb ik iets tweeslachtigs. Aan de ene kant vind ik het gezellig dat je voor je open haardje kunt zitten en enigszins aan het cocoonen slaat, aan de andere kant baal ik ervan dat alle blaadjes van de bomen weg zijn en je in het donker ’s ochtends naar je werk vertrekt en ook weer in het donker terugkeert.

Ook een hekel heb ik aan kou. Ik heb nogal eens de neiging ’s ochtends te vroeg uit mijn bed te komen en wanneer het dan winter is, is de verwarming nog niet aangeslagen en is het dus erg koud en zit je helemaal wakker te klappertanden achter je krantje. Een ander nadeel van het donker zijn is de verlichting. Overal moet je een lamp aansteken om iets te zien in huis en wanneer het dan weekend is en je hebt eindelijk weer daglicht schrik je je rot welke kleuren je muren ook weer hadden. En dan het verkeer. Dongen ligt vol met plateaus, sluizen, wegversmallingen, drempels etcetera om de snelheid van de auto’s te remmen. In de praktijk betekent dat dat verkeer van de tegenoverliggende rijrichting ook op jouw rijstrook komt. Indien keurig verlicht is dat geen enkel probleem. Maar wanneer de verlichting van de voertuigen deels kapot is of op een zodanige wijze afgesteld dat je hierdoor wordt verblind, dan is dit geen pretje. Het valt mij namelijk op hoeveel auto’s met ondeugdelijke verlichting rondrijden. En dan heb ik het nog niet over de bromfietsen, die per definitie al zonder licht veel te hard rijden, en onze zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers, de fietsers. Sinds de fietser van rechts ook voorrang heeft, heeft hij minder aanleiding op het verkeer te letten. Met alle obstakels op de weg is het zichtbaar zijn van cruciaal belang om ook nog ongeschonden oud te worden. Maar blijkbaar denkt men hier anders over. Een verkeersdeelnemer gaat in mijn ogen er teveel van uit dat hij zelf overzicht heeft over de situatie, maar schat absoluut verkeerd in hoe anderen hem zien. Het gevolg is dat bij deze donkere dagen plotseling allerlei weggebruikers voor je voertuig verschijnen, die op geen enkele manier te onderscheiden waren vanuit de achtergrond. Maar misschien licht het ook wel aan mij en moet ik tegen mijn nachtblindheid meer peeën gaan eten. Word ik wellicht nog een echte Dongenaar.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht