Rotjes afsteken

Het was rustig tot gisteravond. De hele avond hoorde ik al knallen rond ons huis, terwijl we toch redelijk uit het centrum wonen. De politie en SIRE doen wat ze kunnen om deze terreurdaden tegen vooral huisdieren tegen te gaan en ik heb het idee dat men nu toch later aan het klappen is dan andere jaren.

Formeel mag je pas op 31 december vuurwerk afsteken tot 1 januari 2003 twee uur ’s nachts, maar wanneer de jeugd het spul te pakken kan krijgen, gaan ze er direct mee aan de slag. Ze lopen daarbij wel het risico te worden bekeurd. Je zou denken in tijden van economische malaise dat de jongelui hun geld niet letterlijk zouden willen weggooien, maar gezien het bombardement waaraan we net zijn blootgesteld is dit blijkbaar een illusie. De reclamemakers hebben de leus: “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt” laten varen en een campagne gestart die meer op het verantwoordelijkheidsgevoel moet inspelen, Ik heb niet echt het idee dat daarmee echt gescoord wordt. Niet dat ik zo blij was met die bloederige taferelen uit de vorige campagnes, maar deze waren wel erg afschrikwekkend. Waarom doen jongelui dit? Ik hoorde zelfs in ons politieprogramma dat een oudere mevrouw een strijker in haar tas geworpen had gekregen. Volslagen belachelijk dus. In zulke situaties begrijp ik ook vaak de ouders niet, maar het zal wel zo gaan als zo vaak. De ouders hebben geen tijd voor de kinderen en zijn al zeker niet bezig met de voorlichting over vuurwerk. Ook op de middelbare school wordt niets verteld over o.a. de gevaren en milieueffecten van het afsteken van vuurwerk en aangezien ze op de huidige scholen door de omvang van deze leerfabrieken uitsluitend een nummer zijn, kan heel veel in de anonimiteit plaatsvinden. Dit in schrille tegenstelling tot het professionele vuurwerk dat niet gevaarlijk is en waarvoor een paranoïde wetgeving voor is opgesteld. Ziet u het verband: er is een vuurwerkfabriek ontploft en daarom is er een nieuw vuurwerkbesluit gekomen dat het afsteken van vuurwerk aan banden legt. Het is zoiets als dat er een autofabriek is afgebrand en daarom moet iedereen maar een nieuw rijbewijs gaan halen. Ik zie het verband niet. Maar het is nu wel zo dat het afsteken van professioneel vuurwerk, hetgeen altijd al zeer zorgvuldig geschiedt, nog strenger aan banden ligt, terwijl het veel gevaarlijkere amateurgebeuren niet in de klauw gehouden kan worden. Dat is meten met twee maten. Daar moet maar eens een knallend debat over komen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht