Oorlog

Het is het einde van het jaar en daardoor weer eens tijd om op het een en ander terug te zien. En zo rond Kerstmis hoor je dan vaak weer bekende liedjes op de radio die gaan over een betere wereld. Twee van deze liedjes treffen mij altijd in het bijzonder en dat zijn “Happy Xmas, War is Over” van John Lennon en Yoko Ono en “Welterusten, mijnheer de President” van Boudewijn de Groot.

Vooral het zinnetje in “War is Over”: “another year over, a new war is just begun” treft me altijd zeer. Maar ook het cynisme uit de tekst van Lennaert Nijgh over het gedrag van de Amerikaanse president is treffend. Beide tekstschrijvers zijn inmiddels overleden, maar hun teksten van 30-40 jaar oud staan nog steeds. Als ik de krant opensla of het nieuws hoor en zie dat er oorlogsdreiging is in Irak en Noord-Korea en dat er in Tsjetsjenië en Israël ook van alles mis is, vraag ik me af waar we in de wereld eigenlijk mee bezig zijn en of er eigenlijk nog wel sprake is van een ontwikkeling. O ja technisch gezien gaat de vooruitgang door, maar daarmee ook de verschillen tussen de groepen waarvoor deze vooruitgang wel bereikbaar is en niet. Het gevolg is dat er een machtsspel ontstaat in het klein en in het groot. Bij ons gaat het dan om de normen en waardendiscussie en gaat het relatief over kleine ergernissen, maar de Amerikanen sturen af op grote conflicten om hun zware technische en olie-industrie te stimuleren en forceren conflicten bij gebrek aan een echte vijand. In alle gevallen worden onschuldige burgers de dupe omdat ze of in het verkeerde land wonen, de verkeerde kleur hebben, een verkeerde afkomst of een verkeerd geloof. Altijd dus wel een stok om mee te slaan, En dan hebben wij het over evolutie: op naar een betere wereld. Maar er verandert niets. Macht is het enige wat telt en de nieuwe oorlogsdreigingen zijn hedendaagse varianten op de Middeleeuwse kruistochten die alleen ontstaan uit angst om de macht en de greep te verliezen en geen nobele doelen nastreven naar een betere mensheid. Afrika hongert uit; Afrika en Azië hebben te maken met een enorme Aidsepidemie, de aarde warmt op en het drinkwater wordt schaars, terwijl we ons als meest trouwe trawant van Amerika opmaken voor een smerige geldverslindende oorlog, nota bene in zwakke economische tijden. Het wordt tijd dat de wereld eens wakker wordt en de werkelijke problemen onder ogen gaat zien, de problemen van mensen die alleen maar een menswaardig bestaan willen leiden in plaats te worden opgeofferd voor het machtsdoel van door het ‘kapitaal’ ingehuurde politici. 2003 wordt een onvergetelijk jaar. Het jaar van de littekens.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE ERGERNIS TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht