Wateroverlast

Nederland ligt laag, heel laag. Eeuwenlang hebben we ons trots gepresenteerd dat wij de natuurelementen kunnen bedwingen. De wereld was door God geschapen, maar Nederland door de Nederlanders. En toen ging het fout in 1953.

De kust bleek toch niet opgewassen tegen de zee en grote delen van Zeeland Holland en Brabant liepen onder water, waarbij er meer dan 1800 mensen verdronken. De dijken moesten hoger èn de rivieren moesten meer gekanaliseerd worden. Bijkomende nadelen als een totaal gewijzigde biotoop, algenvorming etc etc werden op de koop toegenomen. Inmiddels is men dit weer aan het corrigeren. Maar toen kwam het broeikaseffect, tot 1980 nog nooit iemand van gehoord. De aarde warmt op en de zeespiegel stijgt. Och denken wij dan Nederlanders, dat is wel meer gebeurd. Dan leggen we er gewoon een laagje bovenop en zetten we wat grotere gemalen weg. Maar de dreiging bleek van de andere kant te komen. Door de kanalisatie van de rivieren waren deze niet meer in staat om al het aangevoerde water uit Duitsland, België en Frankrijk af te voeren en Limburg -hoewel de hoogst gelegen provincie- wordt nu regelmatig door wateroverlast bedreigd. Wat blijkt, naast de verhoging van de zeespiegel gaat het ook nog eens flink meer regenen in Nederland en de rest van West Europa. De rivieren zijn dus te smal geworden en we moeten dus de rivieren meer ruimte geven, ten koste van polders. Dat is in een zo druk landje als Nederland niet zo’n populaire maatregel. Het kan zelfs voorkomen dat er dorpen worden opgeofferd (in de Ooijpolder). Kortom het water staat tot aan de lippen. En nu blijkt ook nog eens dat het land verder inklinkt. Een werkwoord waar ik nog nooit van gehoord had, maar wat zoveel betekent als dat de landspiegel daalt doordat de massa eronder meer wordt samengeperst. Zeker als je miljarden kubieke meters aardgas uit de bodem haalt. Kortom we zijn toe aan een nieuw soort deltaplan of we moeten massaal gaan verhuizen. Als we niets doen is Nederland over 200 jaar van de kaart. Misschien moeten we maar vooral gaan verhuizen; weg van het gekrakeel over allochtonen en vol=vol; dan komen we er zelf achter wat het is om vluchteling te zijn. Dan piepen we wel anders.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht