Verkiezingen

Ze zijn eindelijk achter de rug, de verkiezingen en wonderwel er is maar één slachtoffer gevallen, namelijk de altijd sympathieke Thom de Graaf van die aandoenlijke D66. Aandoenlijk, want die partij wordt nu de rug toegekeerd, terwijl hun staatkundige vernieuwingen, die ze al zon 37 jaar aan het verkondigen zijn eindelijk post gaan vatten bij de andere partijen.

Mogelijk dat deze overname van de democratische ideeën ook gelijk het bestaansrecht van deze partij uitholt. Ik weet het niet; maar eigenlijk zijn er verder alleen maar winnaars, buiten dan de kleintjes. De mensen hebben zogenaamd tactisch gekozen; links op de PvdA , de middenmensen op Balkenende en de rechtsen op de VVD. Daarmee gaat de jus er wel een beetje van af. Men kiest niet uit overtuiging, maar om te zorgen dat de koers toch maar links of rechts wordt. Daarmee stevenen we af op een tweepartijenstelsel, waarmee de kleur van de politiek ook wel uitbleekt. Toch petje af voor het overdonderende publiciteitsoffensief van de media; als dit er niet was geweest was de opkomst bedroevend laag geweest. Ik was het wel beu. De koppen van de politici verlepten met de dag en ook hetgeen ze uitkraamden was op het laatst ook niet erg hoogstaand meer. Een uitzondering voor de enige vrouw in dit geweld: Femke Halsema. Monter en oplettend bleef ze tot het laatste moment, las ik uit de krant. Want ik had het voor het laatste debat al opgegeven; wat mij betreft hadden ze de Thunderbirds mogen herhalen; ik had het gehad. En dan de feitelijke uitslag. De PvdA blijkt over een bijzondere veerkracht te beschikken en daardoor staan ze nu weer in het centrum van de macht. Balkenende moet hier stevig aan wennen. Als een koppig schoolkind blijft hij tegen beter weten in rechts naar zijn geliefde Zalm kijken, terwijl de kiezer toch duidelijk voor een centrumlinkse coalitie heeft uitgesproken. De mimiek die hij hierbij gebruikt doen denken aan een pruilend kind wat niet krijgt waarom hij vraagt. Maar ook Zalm is niet gek. Nog een regeerperiode met de LPF ziet hij niet zitten en de LPF al helemaal niet als ik Ed Maas, de voorzitter van de LPF moet geloven. Toch lijkt de LPF wel een blijvertje. Als ze nu de kans krijgen om zich wat beter te organiseren is er voor het eerst een serieuze partij rechts van de VVD ontstaan, waardoor de VVD bij een te linkse houding stemmen aan zal verliezen. Een situatie, waarmee ze zeker niet de grootste partij kunnen worden. Toch ben ik het met D66 eens dat er iets moet gebeuren aan ons bestel. Het direct kiezen van een premier is o.a. zoiets. Maar we wachten wel af, eerst maar eens kijken of er een kabinet komt zoals de meerderheid heeft uitgesproken. Met een beetje pech houden ze hun kruit droog tot na de statenverkiezingen, want als er landelijk een duidelijke richting is gekozen, zullen de stemmers opnieuw tactisch gaan kiezen en dit zou wel eens slecht voor het CDA uit kunnen pakken. Iedereen vindt dat er snel een regering moet komen, maar ik denk dat we voordat de vogels een ei leggen, Balkenende deze nog niet heeft gelegd, hoe hard hij ook broedt. Hij moet wel het juiste ei kiezen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht