Vogelpest

En dan zien we ze weer; de grote vrachtwagens van het destructiebedrijf op TV, die met grijpers dode dierenlichamen tot zich nemen; ditmaal kippen. Gaat het economisch al niet zo best, krijgen we er dit ook nog bij. En uitgerekend in Barneveld, bij ons thuis al vanouds her het kippendorp genoemd.

Maar dat dus niet meer voor lang. Na BSE, varkenspest en mond- en klauwzeer is dit de vierde ramp die de intensieve veehouderij treft. Misschien ligt het daar wel aan. Wij mensen, en vooral Nederlanders, proberen de natuur naar ons hand te zetten, maar moeten zo langzamerhand toch capituleren. Het lukt al niet met de rivieren, waarbij vreemd genoeg de hoogstgelegen gebieden in ons land overstromen, het lukt ook niet met de dijken, die te maken krijgen met waterspiegelstijging en inklinkend land en nu ook al niet meer met onze natuurproductiesystemen die telkenmale worden aangevallen door enge ziektes. Een goede gelovige zou zeggen dat het komt omdat we allemaal te weinig naar de kerk gaan en God te weinig danken, maar in mijn ogen heeft het iets te maken met hoogmoed. We zijn een beetje doorgedraaid en denken inderdaad de natuur te kunnen beteugelen. Zolang ik nog leef, en dat is hopelijk nog een tijdje, zullen we dit soort gevechten hebben, want we hebben inmiddels bijna overal ingegrepen. En nu dus de klassiek vogelpest. Niemand heeft mij uitgelegd wat nu klassiek is aan de vogelpest, maar what’s in a name. Hij mag dan klassiek zijn, maar komt weinig voor en wanneer hij voorkomt is hij voorlopig niet weg. Vogels hebben namelijk de oneigenlijke eigenschap om te vliegen en daartegen kan geen enkel destructiemiddel iets aan doen. Kippen krijgen het en gaan eraan dood. Van de producten die ze leveren kunnen we rustig blijven eten, want andere diersoorten of mensen krijgen daardoor geen gevolgen. Andere vogels kunnen de ziekte wel overbrengen, dus wanneer het een serieuze virushaard is, is binnen enkele weken half West-Europa in de kippenmineur. Dus het volgende debacle in de landbouwsector, waarbij het RTL-nieuws het al had over het ruimen van boeren en bedrijven, in plaats van kippen. Weliswaar als een soort verspreking, maar in essentie is het wellicht de beste oplossing. Hebben we al intensieve veehouderij; maken we dit nog dubbel zo intensief om deze zelfde type bedrijven allemaal bij elkaar te brengen. In het geval van ziektes is dit in mijn ogen vragen om problemen. We zullen inmiddels afwachten hoe dit zich ontwikkeld. Ondertussen eet ik vanavond friet met een halve haan, zolang het nog kan.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht