Oorlog

Hij is dus begonnen, de oorlog tegen Irak. En op één of andere manier doet het me sterk denken aan de oorlog van 11 jaar geleden en de 11 septemberramp. Op TV de gehele dag niets anders dan nieuwsuitzendingen, waarop elke keer hetzelfde te zien is. En dan de schijnbaar tegengestelde meningen in de politiek. Zalm is politiek voor en wil de Amerikanen ook militair steunen, Balkenende is politiek voor, maar wil militair niet helpen en de PvdA was in eerste instantie tegen beide vormen van hulp, maar nu de oorlog is begonnen en er gekozen moet worden tussen de twee slechten, dan maar de minst slechte en dat blijken de Amerikanen te zijn. En daarop moesten dan bijna de coalitiebesprekingen op sneuvelen. Hoewel partijlid van de PvdA ben ik het niet eens met Bos. Ik blijf tegen de oorlog en tegen politieke steun aan Amerika. Alles wat Bush Saddam verwijt, geldt ook voor hemzelf. Ook hij houdt zich niet aan VN-resoluties, ratificeert verdragen niet, heeft illegale systemen en massa’s massavernietigingswapens.

Maar hij is groot en de politie van de wereld en inderdaad, Saddam is een lelijke boef, maar zo zijn er wel meer in de wereld. Ik denk overigens dat wanneer Saddam verdwijnt, zijn opvolger geen haar beter zal zijn en voor democratie zijn ze daar in die zandbak nog helemaal niet voor klaar. Dus we schieten er niets mee op, behalve dat Bush dan rechtstreeks invloed kan uitoefenen op de olievoorraden van Irak. Zijn vriendjes, de oliebaronnen, staan al te gniffelen. Dat door deze stompzinnige oorlog het begrotingstekort in Amerika net zo explosief stijgt als de bommen knallen in Bagdad, wordt voor het gemak vergeten. Dat daardoor de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen in de USA de dupe zijn en de inflatie en koersverval van de dollar daarmee wordt ingezet, wordt voor het gemak vergeten. Als de rook van het patriottisme is opgetrokken ziet men pas de gevolgen. Maar gelukkig heeft Bush hulp van boven wanneer hij aanroept “God Bless America”. “Go to hell”, zeg ik daarop. Met de woorden die zijn vader hem gegeven hebben: Read my lips!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht