De jaarmarkt

Wat een feest, het was weer jaarmarkt in Dongen. Als normale burger hou ik hier niet van. Niet dat ik de vele duizenden bezoekers hun uitje misgun, maar persoonlijk krijg ik er nogal claustrofobische neigingen van. Dit jaar waren de omstandigheden iets anders dan de drie voorgaande edities.

De weersvoorspellers hadden aangekondigd dat het ging regenen en waaien en de zaterdag voor de jaarmarkt had er een ware minizondvloed plaatsgevonden. Nu staan we met de radio sinds 2001 ook op de jaarmarkt, voor de Cammeleur en verzorgen er een live-uitzending. Dit is goed voor ons radiostation, zodat de Dongenaar ons ook kan zien en wij daardoor betere naamsbekendheid krijgen. We hebben altijd een keurige stand en proberen in onze stand ook een aantal mensen uit het publiek voor de microfoon te halen, hetgeen dit jaar bijzonder goed lukte. Het gevolg is dat we met een aantal mensen de hele dag in de weer zijn, maar ook vooral aapjes kijken. Het weer viel eigenlijk wel mee. Het werd warmer, droger en minder winderig dan was aangekondigd, waardoor het op deze lentedag eigenlijk niet eens zo slecht was. Toch hadden maar liefst 52 standhouders de moeite niet genomen om de wereldreis naar Dongen te maken en ook het publieke aanbod was behoorlijk uitgedund ten opzichte van voorgaande, zonnige afleveringen. En dan vraag je jezelf af: waarom organiseren we dit? Oké, Dongen komt even op de uitgangslandkaart en het trekt inderdaad veel bezoekers van buiten Dongen. Naar mijn idee en ook van mijn radiocollega’s is zelfs driekwart van de bezoekers geen Dongenaar. Zien wij deze mensen nog in de loop van het jaar? Ik denk van niet. Het aanbod van winkels in Dongen is veel te standaard en eenzijdig om een ‘buitenlander’ te bewegen ons dorp aan te doen en buiten een museum en een kinderspeelboerderij zijn er eigenlijk ook geen echte toeristische attracties. Het succes van de jaarmarkt heeft sterk met het weer te maken en mogelijk is men ook al een beetje uitgekeken op dit evenement. Een evenement wat zeker niet uniek genoemd kan worden. Eigenlijk is het elk jaar hetzelfde; wat niet erg is, want het houdt de winkeliers wel scherp, En dat laatste is wel nodig. Want als Dongen dan buiten de jaarmarkt om eens een koopzondag organiseert, is er 1,5 winkel open. Niet dat ik echt voor koopzondagen ben; het voegt niets toe en ik gun ook de middenstanders en vooral de papa/mama bedrijven rust; maar schaf dit dan gewoon af. En daarmee moet ik helaas constateren: in Dongen ga je niet winkelen, je doet er je boodschappen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht