Verkeersomleiding

In Dongen zijn we altijd aan het bouwen. Dat geeft niets, want daarmee laat je als dorp blijken dat je ambitie hebt om het te verbeteren. De wegen zijn meestal de klos. Het verkeerscirculatieplan en het project ‘duurzaam veilig’ zorgen nogal eens voor een omleiding in Dongen, meestal keurig voorzien van omleidingsborden.

De vreemdste verkeersomleiding die ik ooit ben tegengekomen is in de Sint-Josephstraat en de Vennen. Mijn schoonvader bedacht dat het zeker geen Dongenaren zijn die ze aanleggen. Om te beginnen zwembad “De Vennen”. Al sinds de jaren vijftig ligt dit zwembad aan het begin va de Deken Batenburgstraat. Vanuit zowel de Vennen als de St. Josephstraat staan grote gele borden dat je respectievelijk links- dan wel rechtsaf moet slaan om hier te komen. In de 45 jaar van het bestaan van het zwembad is dit altijd zo geweest en verandert dit niet. Het verkeer hoeft er ook niet mee om te rijden. Of de ijverige verkeersbordenman heeft een deal gesloten met het zwembad om daar meer aandacht op te vestigen. Vallen misschien de bezoekersaantallen tegen? De tweede omleiding is zomogelijk nog curieuzer. Even een beschrijving, die eigenlijk met wat plaatjes wat beter tot uitdrukking zou komen; maar ik zal mijn best doen het te omschrijven. Je rijdt met de auto vanaf het centrum richting Tilburg in de St. Josephstraat. Je passeert de afslag Julianastraat en besluit een oude kennis op te zoeken in de Molensteeg. Je rijdt de Akkermanstraat voorbij, die in verband met de aanpassing van de Nolenslaan tijdelijk eenrichtingsverkeer is. Rechts staat er een bord dat de Mol;ensteeg is afgesloten en dat je “M” moet volgen om er te komen. De pijl wijst rechtdoor: richting Tilburg. Je vervolgt je weg en je vraagt je al wel af waar dit heen moet omdat je de Molensteeg links laat liggen omdat het tijdelijk verboden in te rijden is. Voorbij de basisschool “Achterberg” ter hoogte van ongeveer de CL Bresserstraat staat er rechts opnieuw een geel omleidingsbord en deze is toch wel erg opmerkelijk. Hierop staat aangegeven dat je bij de rotonde 180 graden moet draaien en terug de St. Josephstraat in moet. Je vervolgt je koers en komt weer langs Achterberg waar vier keer per dag onmogelijke en gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan door brigadiers en ouders die hun kinderen naar school brengen. Ben je daar voorbij dan zie je rechts de pijl met de letter “M” dat je rechtdoor moet gaan. Warempel: rechts ligt de Molensteeg, maar je mag er niet in. Je passeert deze opnieuw en bij de volgende kruising word je de Akkermanstraat ingeleid. Je hebt dan ongeveer 500 meter heen en weer gereden en ben op hetzelfde punt uitgekomen met het verschil dat de neus van je auto de andere kant opstaat. Als ze voor de afslag Akkermanstraat komende van het centrum op een omleidingsbord hadden aangegeven dat je om de Molensteeg te bereiken gewoon linksaf de Akkermanstraat in moest, dan had je deze vreemde omleiding in het geheel niet hoeven maken. Je vraagt je natuurlijk af wie zoiets bedenkt. Mij is altijd geleerd dat je eerst moet denken en dan pas doen, Misschien zijn we hier in Dongen dan toch meer doeners? Mogelijk wel.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht