Streekdagbladen

Ik ben geabonneerd op BN/De Stem. Dit had ook het Brabants Dagblad kunnen zijn, maar mijn ervaring was dat BN/De Stem, nog steeds De Stem genoemd, de krant is met het meeste Dongense nieuws. En nu ze ook beide tot hetzelfde uitgeversconcern behoren, zijn ook inhoudelijk de berichten ongeveer gelijk.

En waar koop je zo’n krant nu voor? Het wereld en landelijke nieuws kun je krijgen via je TV, internet en zelfs op je organiser of telefoon. Dus daar hoef je het eigenlijk niet voor te doen. Ook inhoudelijk kwalitatief is de krant op dit terrein zwakker dan zijn landelijke broers. Dus ook daar hoef je het niet voor te doen. Het ’s morgens bladeren in de onhandig vormgegeven stapel papier is een vast rustmoment, wat ik niet graag wil missen. Misschien ben ik wel ouderwets, maar zonder krant gezien te hebben is net als ongeschoren op pad gaan. Maar wat me nu opvalt de laatste jaren is dat de krant duurder en dunner wordt. Vooral in de zomer vraag je je af of de krantenbezorger wel heeft gezien dat er een nee/ja-sticker op mijn brievenbus is geplakt. Wat er dan naast de reclame overblijft is verbluffend weinig, en zeker van actueel nieuws. Wij met de radio sturen elke week persberichten. Geen wereldschokkende zaken, maar korte berichtjes over programma’s en soms over onszelf. Maar het lijkt wel of we geboycot worden door de dagbladen. Er is een katern “stad en streek” editie Oosterhout, waarin voor Dongen, samen met Gilze en Rijen één pagina is gereserveerd. Wanneer er geen of uitsluitend kleine berichtjes zijn wordt deze pagina ingeruimd met de titel “Regio Oosterhout”. Als ik dat zie -zoals zelfs in de zaterdagkrant van vandaag- dan weet ik al genoeg: niets over Dongen. En dan voel ik me als lezer van een stad- en streekblad toch wel belazerd. Oké, Dongen bruist dan misschien wat minder hard dan de omliggende gemeentes, maar er is wel degelijk iets over te vertellen. In een gemeente waarin 260 verenigingen en stichtingen actief zijn gebeurt altijd wel wat. En als ik zie wat er aan externe persberichten bij ons op de radioredactie binnenkomt, is er toch zeker wel wat te doen. Daarmee hebben we direct ons eigen bestaansrecht als radiostation gelegitimeerd, maar ik vind dat de krant te weinig doet om lokaal nieuws en berichten te brengen. Berichtjes als dat radio 0162 in De Volckaert blijft en zo worden niet geplaatst. Nee, dan liever niets denken ze in Breda. Eigenlijk dus beschamend. Het zou ook anders moeten lijkt me. Ik zou bijvoorbeeld best geabonneerd willen zijn op De Volkskrant, De Telegraaf of het Algemeen Dagblad met daarin een Stad- en streekkatern van de Stem. Maar dan wel wat dikker en vollediger. Als ze dan zo slim zijn dit met deze kranten samen te distribueren, dan zijn we er. Lees je het landelijke en wereldnieuws uit de ene krant en het plaatselijke, maar dan wel volledige, uit de andere (inclusief de noodzakelijke reclame). De Stem kan zich concentreren op het plaatselijk nieuws en het landelijke dagblad stelt zijn distributie- en misschien ook we drukkersapparaat ter beschikking. Zijn we gelijk van het probleem van het tekort aan jonge helden (de krantenbezorgers) af. In de bedrijfskunde noemen ze dit een vraaggestuurde oplossing. En in de moeilijke tijden die kranten nu doorstaan zou dit een mooie klantgerichte oplossing zijn. Misschien dat we dan ook meer over ons eigen dorp lezen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht