Arbo

We kunnen RSI krijgen, golf- en tennisarmen en ik weet niet wat allemaal nog meer. En veel is terug te brengen op het gereedschap waarmee we zoal omgaan. Zo gebruik ik vaak een computer. Ik zit er in feite bijna altijd achter; ook nu om dit stukje te schrijven.

Eén van de boosdoeners van RSI is de houding achter je PC en het gebruik van de muis. Ik denk als je inderdaad urenlang gelijksoortige bewegingen blijft maken dan krijg je daar problemen mee, maar zo is dat ook met breiende huisvrouwen. Men verzint dan ook van alles om het leed te verzachten. De Arbo heeft normen met betrekking tot de verstelbaarheid van stoel en bureau, gelmatten voor het toetsenbord en muis; speciale lage of juist hoge muizen etc, etc. Alles om iedereen pijnvrij aan het werk te houden. Bij mijn werkgever denken ze hier gemixt over in ik eigenlijk ook wel. Als je in een te goede stoel zit, merk je niet dat je te lang in een verkeerde houding in deze stoel zit. Het gevolg is dat het een averechts effect kan hebben en dat mensen langer dan wenselijk achter hun ARBO-goedgekeurde bureau blijven zitten. Ik heb daar geen last van. Met een door een soort ischias aangetaste rug kan ik het gewoonlijk niet langer dan een uur op welke stoel dan ook uithouden en moet ik wel even rondlopen. Ik krijg geen RSI. Maar als je je meubilair eens niet zo arbo-goedgekeurd maakt, maar zegt dat je op een bepaalde werkplek niet langer dan twee uur gaat zitten, dan bereik je hetzelfde. Door ietwat oncomfortabele omstandigheden, die overigens door de omgeving meer dan goedgemaakt wordt, ga je inderdaad met wat statischer meubilair eerder van je werkplek omhoog en is de last minder en voorkom je ook RSI-verschijnselen. Het zit ook wel een stuk tussen de oren. Toch slaan we wel door want doordat iedere medewerker recht heeft op een gezonde werkomgeving overweegt men het roken af te schaffen in alle gebouwen waar mensen werken. Het moet niet gekker worden. In Engeland zijn ze al zover dat circusartiesten valhelmen moeten dragen. Nog even en de vuilnisman loopt met een witte overall met gasmasker achter de vuilniswagen. Ik vind dit betuttelend. Ik begrijp dat de regering de instroom in de WAO wil beperken en kien is op de werkomstandigheden, maar in bepaalde typen werk zul je toch bepaalde gezondheidsrisico’s moeten aanvaarden, die niet geheel zijn af te wenden. Daarvoor wordt men in de regel ook beter betaald. Ik neem aan dat ook de werknemer zelf deze risico-aanvaarding afweegt voordat hij een baan accepteert. Al deze maatregelen kosten de gemeenschap en de bedrijven handenvol met geld en het hele handhavingsstelsel kost eveneens erg veel. Niet zo handig nu het economisch wat slechter gaat. Mogelijk dat Zalm hier nog wat op kan bezuinigen. Dat betekent direct een lastenverlichting voor de werkgever. Past wel bij zijn liberale achtergrond. Zijn we allemaal weer blij.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht