ADSL

Nederland loopt achter in de kenniseconomie. Waren we eerst een land met goed opgeleide mensen en moesten we het vooral hebben van onze kennis, nu zijn we het lelijke eendje van Europa op dit gebied. En wie is de schuldige? Je zult het niet geloven, maar ik vind dat de overheid hieraan schuldig. In hun drift tot deregulering zijn ze niet meer in staat de juiste impulsen te geven om bij te blijven. Door alles maar te privatiseren is bijvoorbeeld de noodzakelijke infrastructuur om kenniseconomie mogelijk te maken in Nederland in handen van zichzelf verrijkende en calculerende winstjagers. Neem nu zoiets als ADSL of kabel. Het middel om snel te kunnen internetten en daarmee ook snel zaken te kunnen doen en een impuls te geven aan de kenniseconomie. Ik werk in een bedrijf dat van plan is zijn telewerkers via ADSL te bedienen. Een prachtig plan, maar wat schetst onze verbazing: Veel plaatsen worden helemaal niet aangesloten op ADSL. De zelfverrijkende providers hebben uitgerekend dat met het aanleggen van 20% infrastructuur 80% dekkend te maken is (grote stedenconcentraties) en gaan genoegzaam achterover zitten.

80% dekking is toch prachtig? Er vanuit gaande dat beter opgeleide mensen in de kenniseconomie betere salarissen hebben en daardoor ook wat meer buitenaf kunnen gaan wonen, doen zij dit dus bij voorkeur in een knus dorp of in het buitengebied. Vette pech voor de internetter daar: geen ADSL. Ga je je beklag doen bij de provider dan komen ze met een verhaal dat er minimaal driehonderd aansluitingen moeten worden aangelegd voordat het mogelijk wordt. In heel het postcodegebied wonen vaak niet eens driehonderd mensen. Als buitengebieder krijg je dus ongelijke kansen. Allemaal de schuld van de staat. Ik vind dat iedere Nederlander recht heeft op gemeenschappelijke infrastructuur. De staat zou de grond vol moeten stoppen met glasvezel; dit bezit aanhouden als enige aandeelhouder en de telefoonboeren de handel maar laten verkopen. Helaas is ook het aanleggen van de kabels niet meer in overheidshanden, maar wordt dit uitsluitend uitbesteed aan de providers. Vanuit het standpunt van de commerciële providers kan ik wel begrijpen dat ze zomaar geen dure kabels gaan leggen voor een handjevol abonnees. En zo wurgt Nederland zijn eigen kansen om bij te blijven. Want ook particuliere initiatieven om met schotels e.d. breedband-internet aan te bieden floppen om commerciële redenen. Vandaag of morgen zullen de prijzen van huizen in de gehuchten drastisch gaan zakken, omdat de bewoners niet mee kunnen doen met de technische ontwikkelingen. Krijg je aanbiedingen als: Te koop : huis in klein dorp, niet geschikt voor kenniswerkers; tegen elk aannemelijk bod. Daar kun je mee aankomen in deze moderne wereld. Bedankt Balkenende.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht