Nederland – Schotland

De pers was niet kies geweest tegenover het Nederlandse miljoenenelftal. Ze hadden zelfs sommige spelers in de problemen geholpen om het thuisfront te overtuigen dat er niets was gebeurd. De, waarschijnlijk tijdelijke, echtgenotes stonden blijkbaar met de deegrol al achter de deur, wat ook iets zegt over het vertrouwen in hun kerels.

En dus zwegen ze als het graf. Na een overtuigende 6-0 overwinning besloten de getalenteerde voetballers in de kleedkamer te blijven en de pers niet deelzaam te maken van hun euforie. En dit kwam door Henk Spaan en het doorbreken van de code van hoor en wederhoor die de journalistiek moet toepassen, maar in dit geval blijkbaar vergeten was. De kranten stonden na de smadelijke 1-0 nederlaag in Glasgow vol van nachtelijke uitspattingen door een groot deel van de spelersgroep na deze wedstrijd. De bron was Henk Spaan, die in een column vertelde dat een groot aantal spelers tot diep in de nacht had gefeest na afloop van deze teleurstellende partij. Volgens Spaan was zoiets not-done. Alle media namen dit bericht zonder reserve over en zo was het laatste restje krediet van de miljoenensterren bij het Nederlandse publiek verspeeld. Even zo vrolijk werd een dag later een rectificatie geplaatst door diezelfde Spaan, dat e.e.a. nogal overdreven was weggezet. En dat stak de verwende jongetjes. Dus besloten ze daarom de pers niet te woord te staan, ondanks de briljante overwinning. Louis van Gaal, de vorige bondscoach had hier geen goed woord voor over, hoewel hij zelf ook niet altijd een vriend is van de pers. Hij zei dat de pers te woord staan hoort bij je vak, zeker in dienst van de natie. In de autosport -formule 1- ben je zelfs na een overwinning verplicht na de wedstrijd voor de journalisten te verschijnen, anders krijg je een boete. Dit is afgezien van commerciële belangen ook in het belang van de sport, zodat de gewone mensen mee kunnen leven met het gevoel van de sporter. Daar heeft het volk recht op. Als voetballer van een nationaal team speel je een publieke rol en dus moet je voor de pers aantreden. Maar de voetballers denken daar blijkbaar anders over. Natuurlijk is het niet netjes wat er is gebeurd in de pers, maar het is nog heilig vergeleken wat er in Engeland allemaal gebeurt qua valse beschuldigingen, roddel en achterklap. Maar daar zul je deze acties van sporters niet zien. Het geeft ook wel aan dat Dick Advocaat, die bedremmeld nog wel even de pers te woord stond, niets wezenlijks te vertellen heeft over deze groep. Als ik bondscoach was zou ik ze zodanig bewerken dat ze het schaamrood op de kaken kregen omdat ze ook maar het idee hadden geopperd om deze actie uit te voeren. Als dan negatief over je geschreven wordt, moet je juist het positieve gezicht laten zien, waarmee alle ellende direct als sneeuw voor de zon verdwijnt. Iedereen weet dat, wanneer je in de publieke belangstelling staat en er iets van je wordt verwacht, je bij tegenslag zwaar weer kan verwachten. Soms terecht, maar soms ook suggestief en onterecht. Als professional moet je hier overheen stappen. Een bondscoach die het niet voor elkaar krijgt om zijn ploeg te overtuigen dat met deze negatieve gevoelens alleen nog meer zout in de wonden wordt gewreven is geen knip voor zijn neus waard. Hij mag wat mij betreft opstappen. Waarschijnlijk is de solidariteit met de spelers gevoed door zijn eigen falen, dat ook breeduit in de pers werd uitgemeten. Het is ook wat als je een kleine twintig stinkend rijke mannetjes in het gareel moet houden. Mannetjes waarom bij hun eigen clubs alles draait, maar in zo’n nationaal team ineens een onderdeel worden van een collectief, waarin ze zelf vaak een dienende rol zouden moeten hebben. Dat zijn die voetbalmannetjes niet gewend. Vandaar dat je uitsluitend nog van jonkies iets kunt verwachten; die zijn wellicht nog enigszins bereid met een ondersteunende rol zich in de kijker te spelen. En dat bleek dan ook wel afgelopen woensdag. Maar als de jeugd nu al door de gevestigde orde wordt bedorven, zie ik het somber in. Dan wordt het niks en zullen we na de eerste ronde het in Portugal zonder oranje moeten stellen. Dan blazen de miljonairs misschien wel een toontje lager.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht