Kiesstelsel

Dit kabinet blijft me verbazen, en met D66 aan boord weet je al helemaal niet hoe het er aan toe gaat wanneer we het over bestuurlijke vernieuwing hebben. Eerst kwam de proefballon van dat we maar op twee mensen moesten stemmen voor de tweede kamer, één man uit de regio en één landelijke.

Dit om de regionale spreiding van politici te organiseren. Toen kwam de topman Aertsen van de VVD met dat we maar met 100 man in de kamer moesten gaan zitten. Een stuk voordeliger en het voorkomt geneuzel. En echte democratie, denk ik er dan bij. Daarna nog zo’n idee van ik weet eigenlijk niet wie, waarin wordt voorgesteld veel minder mensen in Den Haag te laten zetelen, maar de helft op pad stuurt door het land als een soort ogen en oren van de politiek. Ik weet niet of diegene die dit voorstelt wel weet hoe het nu werkt, maar bijna alle partijen hebben al regionale aanspreekpunten. En waarom nu plotseling die aandacht voor die regio. Als het grootste deel van Nederland op elkaar woont in het westen, is het toch ook logisch dat uit die streken de meeste vertegenwoordigers worden verkozen. Ik vind dit heel normaal. Maar de feitelijke reden ligt anders. Landelijke politici merken dat eigenlijk geen hond geïnteresseerd is in wat er in Den Haag gebeurt. Dus zoeken ze naar middelen om toch de aandacht te trekken die ze nodig achten om toch nog enigszins geloofwaardig over te komen en glans te geven aan hun politieke geilheid. Maar het zit niet in de mensen. Politici zijn vaak niet de meest geslaagde carrièremakers in het maatschappelijk leven, anders hadden ze wel een echt vak gekozen dat wel goed verdient. De gewone mensen zien de verrichtingen van dit zootje aan en gaan zich apathisch voelen. Alsof je tegen een muur loopt te praten. Ja meneer Balkenende, gemiddeld gaan we er dus 1% op achteruit, dus het valt wel mee; maar de zwakste gaan mogelijk 8% achteruit. Dat kan toch niet als Christen, die alles met zijn naaste zou moeten delen? Balkenende vindt dat wij dit niet goed zien. Hij heeft namelijk niet gezegd dat die 1% voor iedereen geldt, dus hij is verkeerd geciteerd. Maar wel of niet goed geciteerd 8% is heel veel geld en zeker voor iemand die al 10% tekort kwam. De Geus geeft ons het antwoord: De Robin Hood-rekening. Gulle Nederlandse rijkaards kunnen geld storten op een rekening waarvan voedselpakketten en kartonnen dozen voor de armsten uit betaald kunnen worden. Oh wat zijn we sociaal. Een primaire overheidstaak wordt zoals in de crisisjaren teruggelegd naar particuliere St. Vincentiusverenigingen. Nog even en we moeten weer zilverpapier gaan sparen voor de missie. Maar we hadden het over de bestuurlijke vernieuwing. De gekozen burgemeester is ook zoiets. In Zoetermeer kwam nog geen 30% stemmen; zelfs niet na een intensieve campagne. Het helpt allemaal geen zier meer. De politiek leeft niet meer bij de mensen. De mensen zijn murw en geloven het verder wel. Met alle bezuinigingen in het vooruitzicht is men zich alleen nog zorgen aan het maken hoe zelf te overleven; het vertrouwen is helemaal weg. We zullen het samen moeten doen, anders gaan we helemaal in de goot. Dat is dan misschien nog het enige lichtpuntje: samen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht