Bijzondere scholen

Om het maar eens over bijzondere scholen te hebben. Ik heb zowel op de lagere school als op de middelbare school op een bijzondere school gezeten. Dat betekent dat ik godsdienst heb gehad. In mijn tijd was op de katholieke scholen net de catechismus afgeschaft. Op de school werd tijdens het eerste uur nog wel gebeden.

Ik weet niet zeker of dit ook nog op het atheneum zo was. Verder kregen we godsdienstles van de kapelaan. Geen geneuzel over de Islam, Boeddhisme of Hindoeïsme, gewoon katholieke leer met veel wierrook en welgevormde beelden. Om onduidelijke reden heb ik nog vrij veel onthouden van alle christelijke verhalen. Niet dat ik belijdend religieus ben; verre van dat, maar blijkbaar spraken de verhalen toch redelijk tot de verbeelding. En af en toe is het wel gemakkelijk dat je er nog iets van af weet, want in het verleden zijn er heel erg veel zaken in de kunst e.d. op religieuze thema’s geïnspireerd. Mij inspireert het katholicisme niet meer. Niet dat ik iets tegen de hardwerkende dienaren hier in onze woonplaats iets heb. Nee, die doen goed werk. Maar ik ben vooral tegen de paus. Ik vind deze man een verschrikkelijke boeman. Door zijn verstokte ideeën is nu half Afrika met AIDS besmet en worden er 9 maanden na zijn beruchte reizen naar arme landen overal hordes kinderen geboren, waar ze beter niet geboren kunnen worden omdat er gewoon geen eten is. De ontwikkelingswerken worden dan in één klap weer twintig jaar terug gezet. Je reinste volkerenmoord. En zo geldt dit ook voor de Islamitische radicale leiders die heilige oorlogen verklaren. Als Jezus of Mohammed had geweten wat hun profetisme tot gevolg zou hebben, zouden ze destijds hun mond hebben gehouden. Terug naar de bijzondere scholen. Weg ermee. Ik vind dat er maar één school moet zijn en dat is een openbare. En dan mag er wel iets van levensbeschouwing gegeven worden, maar geen religieuze entiteit zijn. De naam alleen al: bijzondere scholen. Hoezo bijzonder? Religie leidt tot verdeeldheid, onderdrukking en ondemocratisch en ongeëmancipeerd handelen. Gevaarlijk dus. En niet alleen omdat Somalische moslimvrouwen besneden worden om hun seksuele genot te beperken. Ook bij de beknepen Calvinistische en puriteinse steile gereformeerden of flamboyante katholieken, waarbij de priesters en paters door hun celibaat soms ook rare dingen doen, spelen er zaken af die in onze maatschappij niet kunnen. Op zich vind ik dat best iemand een hoofddoek op mag hebben, mits vrijwillig, maar op scholen en openbare gebouwen en in werksituaties past dit vaak niet en vind ik dat dit verboden mag worden. En laten we met ons alle eens humaan worden; daar heb je geen religie voor nodig. Puur instinctief weet je zelf best wel wat goed en kwaad is. Da’s pas bijzonder!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht