Politiekosten

Men moet wat doen als er geen geld is en er moet bezuinigd worden. De Haagse politiek oppert om voortaan tot maximaal 50% van de kosten van de extra politie door te berekenen die ingezet moet worden bij grote of risico-evenementen. Nog even en we moeten gaan betalen om lucht te happen.

Oorzaak is dat er hoe langer hoe meer politie nodig is om de veiligheid te waarborgen. Elk jaar zo’n 10% meer. Het lijkt me toch sterk dat er zo veel veranderd is de afgelopen jaren. Oké, de gemiddelde jongeren heeft weinig respect voor het uniform, maar om respect af te dwingen door meer uniformen weg te zetten is volgens mij ook niet de methode. Dit machtsvertoon kan namelijk ook als een rode lap voor de stier gaan werken en dus agressie opwekken. Daardoor loopt het uit de hand en moet er weer meer politie komen. Dat gaat dus geld kosten. Dus komt men op het idee de organisator van het evenement voor de kosten op te laten draaien. Dat wordt dan niet de organisator, maar de consument. Nog even en zelfs massa-evenementen zijn voor de elite weggelegd. En als de elite komt blijft het rustig en is er minder politie nodig. Daarmee worden de kosten weer lager en kan iedereen weer komen waarmee het cirkeltje rond is. Ik vind dit ronduit belachelijk. Terwijl ik de gehele dag al naar oefeningen van de luchtmacht zit te luisteren thuis moet er bezuinigd worden op een elementaire overheidstaak: de veiligheid van de burger. Terwijl die luchtmacht mij gestolen kan worden. Wij hebben namelijk geen vijanden, dus die luchtmacht hebben we niet nodig. Daarop kunnen we dus gemakkelijk bezuinigen. Gelukkig anticiperen onze grote vrienden uit Amerika hier al op. De Jointstrike Fighter wordt zoveel duurder dat wij er minder krijgen voor hetzelfde geld. Maar dat is een ander verhaal. De politie moet dus betaald worden. Dat betekent dus dat de organisator of de politie inhuurt of een particulier bedrijf. Dan concurreert de politie dus met de markt. Dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn. Zeker ook lastig omdat de politie bepaalt in welke mate de beveiliging tijdens de evenementen moet worden opgezet. Dat is dus wel krom. De politie bepaalt de omvang en daarmee ook de prijs, terwijl de organisator alleen maar kan betalen. Dat riekt naar belangenverstrengeling en willekeur. Een slechte zaak dus. Ik ga zelf nogal eens naar popconcerten en -festivals., maar het politieoptreden kan daar tot het regelen van verkeer beperkt blijven. Ik heb eigenlijk nog nooit zelf meegemaakt dat het tot een charge kwam. Maar ja, bij voetbalwedstrijden waar voor- en tegenstanders elkaar ontmoeten ligt het blijkbaar anders. Daar vliegen de rivaliserende partijen de politie in de haren zo gauw ze een politiepak zien. Geen politie inzetten dus meer. Alleen nog sluipschutters met traangas opstellen. Bezuinigen is toch simpel.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht