Digitale media

Langzamerhand gaan we eraan geloven. De media worden digitaal. Ook de vertrouwde radio en televisie zullen binnen een aantal jaren alleen nog maar via de kabel of met een schotel ontvangen kunnen worden als digitaal signaal. Dat betekent dat alle radio’s moeten worden vervangen (behalve voorlopig diegene die aan de kabel hangen), maar denk daarbij vooral aan mobile media zoals radio’s en tv’s op campings, en op andere moeilijke plaatsen.

Ze beginnen in 2006 met de tv en in 2011 met de radio. Waarom doet men nu zoiets? Het grote voordeel voor de exploitant is dat op een zelfde frequentie veel meer zenders kunnen worden gehost, kortom de nu al erg volle ether krijgt veel meer ruimte. Een voordeel voor de consument is dat de kwaliteit veel beter is (geen geruis en gekraak en bovendien een breder frequentiebereik), Een groot nadeel is dat een deel van Nederland niet echt bereikt kan worden, waardoor de exploitant weer ingaat tegen de mediawet. Dat zal nog wel het nodige gedoe opleveren, maar zeker is zeker: als ik met pensioen ga is alles digitaal. Dit soort veranderingen die ontstaan uit een zogenaamde technologypush kennen in de regel een lange periode voordat men ze aanvaardt. Neem de pin, de chipknip, de betaalautomaat. Veel mensen hebben er moeite mee en zien zulke zaken niet echt zitten. Pas als men ze dwingt om om te gaan door geld te rekenen of de oude mogelijkheden gewoon niet meer beschikbaar te stellen gaat men mokkend over op het nieuwe. Veranderen is moeilijk en hoe langer hoe vaker gebeurt het dat mensen veel dingen moeten aanleren om bij te blijven. Neem internet en de mobiele telefoon. Zolang het niet hoeft zijn er hele volksstammen die zich hier tegen verzetten, ook al zou het voor ze een geweldige verrijking kunnen betekenen. Onzekerheid en gebrek aan vaardigheden, zoals typen en het omgaan met menu’s op al die nieuwe apparaten (single function key) laten de mensen afschrikken. Vaak voelt men zich hulpeloos en verbloemt men de onzekerheid door vol te blijven houden dat ze zulke dingen niet nodig hebben: dat het altijd al goed is gegaan. Veranderen is moeilijk. Zoals een collega van mij ook al zei: No one wants to change, except wet babies. Mijn oma had daar ook een variant van: Je kunt een mens niet veranderen, wel kwaad maken. En dat gebeurt nogal eens de laatste tijd.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht