Allerlei SPAM

Eigenlijk zou je elke avond wel weg willen. Want haast elke avond -ja dit klopt – word ik gebeld. “Spreek ik met de heer MJW Krijnen?”. Inderdaad, daar spreken ze mee. En dan beginnen er bij mij alweer stekels op te staan. Er wordt dan een zeer persoonlijke vraag over mijn leeftijd gesteld en dan begint men met mij te overladen met financiële adviezen, omdat ik ooit heb aangegeven hier interesse in te hebben.

Dat had ik dus in 1994 niet moeten doen, want daarna heb ik dit in alle schriftelijke enquêtes ontkent. Maar ik ben er meestal wel snel vanaf. Ja mevrouw, u heeft pech, ik werk toevallig in de financiële sector en daar krijg ik lekker korting op mijn financiële diensten. Meestal bindt men dan snel in, een uitzondering daargelaten die het waagt om voor te stellen toch het een en ander naast elkaar te leggen. Ik dacht het niet. Goedenavond! Ik word hier erg treurig van. Ik vraag me ook sterk af of deze callcenters überhaupt wel eens wat verkopen. Als iedereen zo reageert als ik hebben ze geen fijne avond, want meestal ben ik ook niet erg vriendelijk tijdens deze gesprekken. Dat komt dan meestal omdat ik met een vol bord aan de telefoon zit. Dan ben ik niet op mijn best. Ik zou best eens de zogenaamde hitrate -het aantal succesvolle gesprekken- van zo’n avond willen weten. Volgens mij kom je onder de 1% uit. Is de soep de kool dan waard? Blijkbaar wel, want ik zit waarschijnlijk in al deze bestanden en wordt dus dagelijks door een ander bureau gebeld. De laatste tijd maak ik het nog bonter en zeg ik ijskoud dat ik financieel adviseur ben. Dat ben ik ook wel, maar alleen voor mijzelf. En dit laatste hoeven ze dan weer niet te weten. Het is een onderdeel van een groot scala aan SPAM waarmee we hoe langer hoe meer worden geconfronteerd. SPAM komt uit de internettaal en is de Engelse productnaam van het merk SMAC, een ondefinieerbaar vleesproduct uit blik. Er zijn twee varianten van de betekenisherkomst van de term. De ene is dat het vlees in blik geen enkele voedingswaarde kent en daardoor loze vulling is. Het leukere verhaal is dat SPAM uit een sketch van Monty Python komt, waarbij een aantal Vikingen hun lijflied bij ieder gerecht aanheffen waarin het woord spam tig keer wordt herhaald, Ze zingen het steeds weer en in toenemend volume, totdat de andere karakters in de sketch zichzelf niet meer verstaanbaar kunnen maken. Precies het gedrag dat spam in de Internet betekenis van het woord ook vertoont. Maar ook buiten internet om kennen we dus spam, want dat vind ik het telefoongedrag van de callcenters die met hun ongevraagde financiële adviezen komen tijdens mijn eten. Door de hoeveelheid krijgen ze zelfs van mij de kans niet meer om ook maar iets duidelijk te maken. Ze schieten hun doel voorbij. Nog meer telefonische spam is de terreur van de SMS-diensten. Om de haverklap komen er nutteloze berichten op je mobieltje voorbij, waar niemand op zit te wachten. Erg irritant. Dan hebben we het nog niet over de oorsprong, het internet, waar spam inderdaad het netwerk teistert. Als je van een bepaald merk een voorgeïnstalleerde computer koopt, krijg je elke 10 minuten een ongevraagde advertentieboodschap op het scherm als je online bent. Mensen worden er helemaal hopeloos van en de software gedraagt zich als een hardnekkig virus. Je krijgt het zomaar niet weg. En dan kennen we uiteraard ook nog de ouderwetse spam avant-la-lettre, via de post. Ongevraagd worden er stapels drukwerk naar binnengeschoven, die bij mij linea recta naar de papierbank verdwenen, totdat de NEE-JA-sticker op de voordeur verscheen. Toen werd het aanmerkelijk rustiger op mijn deurmat. Toen wij laatst een nieuwe voordeur kochten was het eerste wat ik deed naar het gemeentehuis rennen om dit stickertje op te halen. Eigenlijk zou ik op alle media een NEE-JA sticker moeten kunnen plakken, dan waren we van al deze ellende af. Maar ja, de meeste spam is geen mensenwerk maar wordt opgehoest uit elektronische bestanden en ondanks verwoede pogingen van softwareleveranciers om dit te onderdrukken, vindt men telkens wel weer een methode om dit toch weer de kop op te laten steken. Ik denk dat ik maar eens een brief naar iedereen ga rondsturen: DAMN THE SPAM

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht