Cafés in Dongen

Wie kent ze nog in Dongen, Wijnen, Pacific, Intiem, Krasnapolsky, de Brug, het Luifeltje, ’t Geertje, zaal Wilhelmina, de Posthoorn, Biemans, de Smidse, Central, de Blauwe Aap c.q. Tante Mien, het wapen van Dongen, Sam Sam, ’t Groene Woud, het Heuveltje. en End Street. Allemaal cafés uit het grijze verleden van Dongen.

Het aantal cafés is drastisch verminderd binnen Dongen. Sommige cafés zijn restaurants geworden, maar de meeste zijn gesloten. Sinds 25 jaar zijn er slechts twee nieuwe cafés in Dongen bij gekomen: de Hamse Bok en de Herberg. Het is blijkbaar zo geweest dat Dongen ooit de grootste populatie cafés per inwoner had. Maar deze tijden zijn definitief voorbij. In het nieuwe centrumplan worden nu krampachtige ideeën gelanceerd dat er in Dongen meer terrasjes moeten komen en een vorm van een uitgaanscentrum. We hebben eigenlijk maar twee terrassen in Dongen aan de straat, waarvan het grootste terras zelfs vreemd genoeg het hoofd niet boven water kan houden. Sommige cafés hebben ook problemen met hun locatie. Neem nu het pand van “De Smidse” in de Tramstraat, waar tot voor kort het Turkse café Doerak in zat en daarvoor Pampas, daarvoor Rhodos, etc etc. Zolang als ik weet kan daar niets in lukken. Eerst was het een gewoon café, de Smidse, en later werd er een bistrootje aan geplakt. Vervolgens werd het een discotheek, daarna een nachtbar (Why Not) en toen werd het weer café. Even heeft zich er ook de voorloper van de grillroom “Alanya” gevestigd. Het werd opnieuw een café en toen begonnen de restaurants. Eerst een Indonesisch restaurant en vervolgens kwamen er een serie Grieken (een stuk of 5). Daarna kwam het Zuid-Amerikaanse restaurant La Pampas -zonder enige latino- hierin terecht en sinds een jaar is het een Turks cafe. Sindsdien is er ook geen Nederlander meer binnen geweest. Nu zijn ze de zaak weer aan het verbouwen en ik zal benieuwen hoe lang de volgende zetbaas het uithoudt. Het pand met de horecavloek verkeert in slechte staat en is in de loop van de tijden misschien wel 20 keer verbouwd. Ik heb er zelf ook nog gewerkt in 1976 en 1977. Toen was het een disco en was ik één van de DJ’s. Ondanks de ambities van de toenmalige huurder is het toen niets geworden. Alles raakte in verval: de disco, het huwelijk van de baas en tenslotte hielden ze er maar mee op. Alleen de echte oude stempel in de horeca houdt het nog een beetje vol, voornamelijk met vaste gasten en activiteiten. (darten, biljarten, gleuvenballen etc). Door de vorm van Dongen zijn alle cafés over het gehele centrum verspreid, met een paar uitschieters net buiten de ring. Door de opzet van de Dongense horeca is het zo dat de echte stapper Dongen de rug toe keert en zich vermaakt in Tilburg, Breda, Oosterhout of zelfs België. Het is eigenlijk niet veel anders als met het winkelen. De gewone Dongenaar trekt alleen naar de eigen kroegen als er iets collectiefs te vieren is, zoals Carnavalsactiviteiten, kermis, de jaarmarkt etc. Ik vraag me dan ook sterk af of dit nu wel zo zal gaan veranderen als er een echt uitgaanscentrum zou worden gebouwd. Met gebouwen ben je er niet alleen. Er zullen ook uitbaters en financiers gevonden moeten worden. Maar ik zou geen business-plan op kunnen zetten, waarmee ik zeker weet dat ik een rendabele zaak kan opzetten. Daarvoor is er veel te veel onzekerheid. En dus zie je dat er een groot verloop is, waarachter bij elke wisseling telkens toch weer een aantal persoonlijke en financiële drama’s afspelen.De gemeente heeft de illusie dat ze het centrum kunnen ombouwen zonder dat het de gemeente geld gaat kosten. Zouden we de realiteit niet eens onder ogen moeten zien? Als je voor een stuiver geboren bent word je niet zomaar een kwartje.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht