Laat niet als dank

Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen de eigenaar van het bos de schillen en de dozen. Dit was de spreuk die in het begin van de vorige eeuw prijkte aan het begin van een perceel bos om te vermijden dat de toeristen uit die tijd rommel achterlieten.

Dat hielp toen wellicht net zoveel als de huidige spreuken, namelijk niets. Vroeger werd in de spreuk de eigenaar nog in bescherming genomen. Ook had men het over dozen. De laatste keer dat ik een doos mee naar het bos heb genomen kan ik me niet herinneren. Als er nu afval in het bos ligt is het plastic en blik en papier. De slogan is daarom ook veranderd: voor hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak. Deze zin is veel korter en krachtiger en bovendien meestal ook wel waar, ware het niet dat er wel erg weinig afvalbakken te vinden zijn. Mogelijk kun je ze vinden op Nederland schoon punt nl. Zelfs in de digitale wereld is het een grote puinhoop, Ook daar laten grote groepen veel rotzooi achter, Het zit in de aard van de mens om bij afnemende welvaart blijkbaar geen respect meer te hebben voor zijn omgeving en hij onverschillig wordt ten aanzien van zijn milieu. Blijkbaar staat milieu toch niet zo hoog in Maslow’s piramide. We krijgen pas oog voor onze omgeving als andere zaken zoals eten, drinken en wat dan ook zijn geregeld. Je ziet het ook in de regering. Vroeger hadden we een minister voor milieuzaken, nu slechts een staatssecretaris. We voeren nu ook zenuwachtige acties met pseudo-BN-ers om het milieubesef weer aan te brengen. In de tussentijd worden er aan de andere kant acties opgezet om te kijken of we niet afgerekend kunnen worden per kilo afval. Als je dat zo bloot legt aan de consument dan weet ik twee dingen zeker. Er ontstaat een brave groep die erg efficiënt met zijn vuil omgaat en er ontstaat een groep dumpers, die het vuil in de struiken, perken, sloten en langs de weg gooien. De verhouding zal 10 tegen 90 zijn. Daar wordt Nederland echt niet schoner van en zeker Dongen niet. We hebben op onze kliko’s al een barcode moeten plakken, zodat ze onze afval kunnen wegen en belasten als het moet. Als dit doorgevoerd wordt ontstaat er een beter beeld over ons milieugedrag, maar scheppen we ook een administratieve moloch om dit allemaal uit te rekenen en te verrekenen. En dat kost ook geld. Nee, vuil aanbieden is iets wat binnen de tolerantiegrenzen van de burger moet zitten. Iedereen betaalt een gelijk deel. Hoe je het ook bekijkt: een gemiddeld gezin heeft gemiddeld afval. Het effect van splitsing van groen e n grijs afval wordt ook al betwist. Dus waar praten we over? Nee, dit soort plannen kunnen wat mij betreft voor hetzelfde gemak in de afvalbak.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht