Ontvoering

Af en toe snap ik er niets meer van. Dan lijkt iets goed te gaan in ons land en dan komt een instelling schijnbaar zonder reden de boel in de war schoppen. Van de week werd ik bij een actualiteitenprogramma getrakteerd op misselijkmakende bureaucratie. Een Somalisch meisje van 6 is ouderloos in Nederland gedumpt. Dit is heel erg.

Het kind was getraumatiseerd en werd bij een Nederlands gezin geplaatst voor een half jaar. Naast het Somalische meisje had het gezin nog twee ongeveer-leeftijdgenootjes. Het ging erg goed; het kind bloeide op, deed het goed op school, sprak zelfs al Nederlands, dus leek er niets aan de hand. Tot de instantie die het kind geplaatst hadden het kind weer opeiste. Het kind moest na een half jaar in een Somalisch gezin ondergebracht worden. Want het was nog niet zeker of het kind wel mocht blijven. Als ze cultureel teveel besmet zou raken met het Nederlandse gezinsleven dan zou het alleen maar moeilijker worden om haar weer te deporteren. Dit zou niet in het belang zijn van het kind. De Nederlandse pleegouders hadden al van alles ondernomen om de instantie over te halen om het kind te laten blijven, maar dit was onbespreekbaar. Onder het mom niet goedschiks, dan maar kwaadschiks werd het kind door de instantie, onder begeleiding van twee politieagenten vanuit school ontvoerd. De ontredderde pleegouders kregen een brief in de bus, met de mededeling dat het kind terug was naar de instantie voor herplaatsing in een Somalisch gezin. Ik kreeg de rillingen bij dit verhaal. Begrijpt zo’n instantie dan niets van wat er in zo’n kind omgaat? Ze is als wees in Nederland gearriveerd en als een soort zegening in het warme nest van het Nederlandse gezin beland. Nadat ze eindelijk haar eigenwaarde weer terug heeft en de traumatische ervaringen zijn verdrongen door de liefde van de omgeving, wordt het kind met groots vertoon ontvoerd uit de schoolomgeving. Logischerwijs dat de school en de omgeving van het kind totaal geschokt waren. Is dit Nederland? Het land waar van oudsher altijd een deur openstond om vreemdelingen vaak liefdevol op te vangen? Nee, dit is een apenland geworden, zonder respect voor mensen die anders dan wij zijn en waarbij eigenbelang voorop staat. Eigenbelang die resulteert in een soort cocoonen. We potten ons geld, we doen de deur op slot en zitten te mokken voor de televisie. De regering doet even hard mee. Geen wonder dat onze economie dieper in het slop zit dan van de rest van Europa. Het lijkt wel of we hoe langer hoe dommer en vooral lomper worden. Waar blijft de goede naam die we hadden van een sociaal land, waarin de bewoners en gasten gerespecteerd werden en konden rekenen op solidariteit in de samenleving? Opgelost als sneeuw voor de zon. Zo’n meisje dat in een Somalisch gezin wordt geplaatst met het idee: dan kunnen we ze makkelijker het land uitgooien. Misselijkmakend. Hoor ik ook bij deze facisten?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht