Olie

Van de week kwam er een nota uit van World Watch. Dit is een belangrijk onderzoekscentrum, dat jaarlijks een objectieve waarneming doet op o.a. de ecologische ontwikkeling van de wereld. Ons grootste probleem voor de nabije toekomst wordt olie. Ook zag ik deze week bij Twee Vandaag een rapportage over hetzelfde onderwerp en iedereen was even somber.

Er gebeurt niets. Niemand gaat in beweging en ondertussen vloeit de olie letterlijk onder ons weg. Volgens verschillende berekeningen kan het niet langer dan enkele decennia duren voordat alles op is. Wat is dan het probleem? Olie, plastics, energie, apparaten, kleding noem maar op. Alles heeft olie als basis. Dus wanneer de olie op raakt kunnen we bijna geen nieuwe dingen meer maken. Wat zijn de alternatieven? Eigenlijk hebben we alleen voor de energie een alternatief: groene stroom, kernenergie en waterstof. Hoe het met de vervangingen gaat van alle andere materialen uit de petrochemische industrie is een volslagen raadsel. En er gebeurt niets. Of je moet een dirty mind hebben en de eerste energieoorlog de oorlog in Irak bestempelen. De Texaanse oliebaronnen zitten op uitgeperste olievelden en kunnen met de Irakese olie mooi weer spelen, als alles lukt. Onder het mom van een war of terror worden de olievelden in Irak onder toeziend oog van de Amerikanen weer ontgonnen. Maar er wordt meer zwaar weer verwacht. Als olie schaars wordt, en de eerste aanwijzingen teken zich al af, dan zullen de machtigste en rijkste landen de olie gaan confisceren. Ook door de enorme groei van economieën als India en China zorgen voor een grote vraag naar olie en daarmee snel Afnemende voorraden. De prijs van een vat olie is zowat verdubbeld t.o.v. vijf jaar geleden en het vermoeden is dat dat nog wel een paar keer over de kop gaat. Ondertussen laten we nog overal; de lampen aan staan, kopen we grote benzineslurpende MPV’s , worden alle subsidies op milieumaatregelen afgebouwd en zitten we waarschijnlijk over 10-15 jaar in een oorlog om energie. Er moet dus als een speer iets gebeuren. De ontwikkeling van de waterstofauto, die ook veel beter voor het milieu is zal zo snel mogelijk moeten worden doorontwikkeld. Ook het alternatief als rijden op koolzaadolie en dergelijke, moet verder worden ontwikkeld. En wellicht moeten we toch maar aan de kernenergie, als de olie op is. Beter kernenergie dan oorlog. Dan moet je wel nu mondiaal de discussies gaan starten over onze toekomst. Een nieuwe club van Rome moet bij elkaar komen. Maar ondertussen slapen we gewoon verder. Welterusten mijnheer de president.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht