Drugs

In Nederland hadden we zo’n 10 jaar geleden ongeveer 12000 gevangenisplaatsen. Inmiddels is dit aantal flink gegroeid. En vaak zie je dat in onze Nederlandse gevangenissen voornamelijk veel kansarme allochtonen achter de tralies belanden.

Meestal voor zogenaamde ‘kleine’ maar hoogst irritante criminaliteit. Van de week kwam het bericht naar buiten dat in andere landen dan in Nederland zo’n 2300 Nederlanders in de gevangenis zitten. Dat is dan verhoudingsgewijs erg veel t.o.v. de in Nederland vastzittende gevangenen. Wat is oorzaak nummer één waarom al deze Nederlandse criminelen vastzitten: drugs. Nederland wordt in het buitenland gezien als het Colombia van West-Europa. Iedereen doet in drugs. Een paar jaar geleden verbleven mijn vrouw en ik in Dublin en steevast werd ons gevraagd door jonge Ieren of we niets bij ons hadden. Aanvankelijk keek ik een beetje vreemd op, maar al gauw viel het kwartje. Nee, ik rook niet en heb dus ook geen hasj bij me. Dat wil dus wel zeggen dat men in het buitenland wel een krom beeld van de werkelijkheid heeft over ons, of mijn beeld klopt niet. Niet iedereen doet in drugs, vermoed ik. Volgens mij begint het wel aardig uit de hand te lopen. Er kan geen brandje worden geblust of er wordt ook nog een hennepkwekerij opgerold. Hennep kweken blijkt al gauw lonend te zijn. Ook blijkt de nederwiet van dusdanige hoge kwaliteit te zijn dat er eigenlijk geen sprake is van softdrugs, maar dat het een harddrug zou moeten heten. Waarmee de discussie wordt opgelaaid wat nu hard- en wat nu softdrugs zijn. In het grootste deel van het buitenland kent men dit onderscheid niet en ook niet in de mate van strafvervolging bij bezit, handel en gebruik. Ik vraag me ook sterk af of er inderdaad nog dit onderscheid onderkend kan worden. Ook de hypocriete houding van onze overheid is laakbaar. De handel is wel geregeld, maar de kweek niet. Uiterst vreemd en dit verklaart de grote aantallen hennepamateurs. Nederlanders kijken niet echt op als er een joint gerookt wordt, maar zijn wel uiterst afzijdig als het over roken gaat. Nog even en we kunnen in een café wel blowen, maar niet roken. Roken is slecht voor de gezondheid, daar worden tal van maatregelen voor getroffen om het gebruik te minimaliseren. Dit wordt vooral bereikt om de accijnzen op te voeren. Over softdrugs wordt ondanks de legalisatie geen accijns betaald. Wederom uiterst vreemd. En blowen is volgens mij hoe dan ook slechter voor de gezondheid dan alleen maar roken. Proef ik hier iets van inconsistentie? En omdat iedereen het allemaal zo gewoon vindt, vertonen die Hollanders in het buitenland een erg lakse houding t.a.v. drugs. Wil je een jointje of wat wiet kopen? Voor ze het weten zitten ze in de gevangenis en zijn zich nauwelijks bewust van wat ze misdaan hebben. De straffen in het buitenland zijn meestal niet misselijk. Zitten we hier nog te mopperen of je met één of twee mensen in een cel mag zitten; in het buitenland is dit geen punt. Per vierkante meter kunnen er vlot twee in een cel, dus het is er altijd gezellig druk. Misschien moeten we toch die belachelijke regels in Nederland m.b.t. drugs laten varen en ons scharen in een Europese aanpak. En begin maar eens met voorlichting. Ik hoor niets meer over de gevaren van drugs tegenwoordig. We mogen dan een liberaal landje zijn maar soms slaan we door. Nu nog leren erkennen dat het zo is.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht