Digitale revolutie

Gisteren ben ik ook gezwicht. Ik heb me aangesloten bij de digitale kabelaar. Je koopt een apparaat van 150 euro en als je tevreden bent met het standaard aanbod op radio en TV dan krijg je afgezien van een entreeprijs van rond de 15 euro het huidige aanbod van de kabelaar. Dat beweert men. Voor de rest gaat alles verbluffend eenvoudig. Het apparaat is in een paar minuten aangesloten op je TV, je stopt er een chippasje in en klaar is Kees.

De chipkaart is een aantal dagen geldig en legt de TV-kijker nog geen beperkingen op. Je mag alle mogelijkheden uitproberen. Dat betekent 85 TV-zenders van Kindernet tot Aljazeera. De bijgekochte ontvanger is een erg handig en verbluffend simpel apparaat. De TV-ontvangst wordt geregeld via het apparaatje en je krijgt bij het zappen een banner in beeld waarop staat aangegeven waarnaar je kijkt en wanneer en welk volgend programma er komt. Dat is erg handig. De krant hoef je niet te raadplegen voor programma’s, want er zit een keurige gids in het apparaat en je kunt zo wisselen van het ene programma naar het andere en tevens zien wat er later op de dag komt. Wil je dat gebruikers sommige kanalen niet mogen bekijken, dan kun je een wachtwoord invoeren. Kortom een echte interactieve digitale aanwinst. Jet enige wat je nog te doen staat is een kaartje invullen of je genoegen neemt met het standaardaanbod of het extra-aanbod, Het extra aanbod kost extra abonnementsgeld. Ook kun je aangeven of je tegen een kleine meerprijs nog een extra kaart wil hebben, zodat je ook je tweede TV digitaal kunt omtoveren. (Dan moet je wel weer zo’n apparaat van 150 euro kopen). Tot zover alleen maar hallelujah, zeker wanneer ik de beeld- en geluidskwaliteit vergelijk met het analoge aanbod. Een beperkt nadeel is dat je twee afstandbedieningen nodig hebt. Het zenderwisselen en de handige gadgets zoals de gids zitten op de afstandbediening van de digitale ontvanger. De overige functies zoals teletekst blijven op de TV-afstandbediening. Wat minder is het als je eigenlijk ook zou willen dat je DVD- of Videorecorder met dit feest meedoet. Dat kan simpelweg niet. Het hele apparaat is gericht op de combinatie met de TV en je stereo-installatie. Dus de extra kanalen die je krijgt aangeboden kun je niet op je videorecorder opnemen, of je zou een recorder moeten hebben die geen eigen tuner heeft en het signaal van de TV gebruikt. Ik ken deze apparaten niet. En dan de radio. Op de door de kabelaar geleverde zenderkaart staan 30 radiozenders vermeld die digitaal worden doorgegeven. Bij het extra aanbod komen er nog eens zo’n 40 themakanalen bij. Afgezien van een knopje op de afstandbediening staat nergens beschreven hoe je dit ding moet aansluiten of afstemmen. Het is overigens wel simpel, maar een paar regels in de handleiding is toch niet overbodig. Je sluit de audiouitgang van de ontvanger aan op je versterker (aux of tuner) en klaar is Kees. Op de afstandbediening schakel je om van TV naar Radio en je kunt met de volgnummers de kanalen bedienen. Aan het radio-aanbod kleven wel een aantal nadelen. Om te beginnen lijken de themakanalen een aardige uitbreiding op het zenderaanbod, maar in de praktijk zijn ze maar zeer matig. Ze voldoen soms niet aan de omschrijving, zijn geluidskwalitatief minder en aanmerkelijk zachter dan het radioaanbod. Doordat je de kanalen wisselt met de afstandbediening van de ontvanger heb je geen radiotuner meer nodig. Het gevolg is dat je geen RDS-informatie meer krijgt. Dat zijn die banners die o.a. op je tuner aangeven naar welke zender je luistert. Als je daarvan niet wakker ligt dan zou je kunnen denken :hé, da’s handig. Dan kan ik één apparaat, de tuner, uit de stereoketen weghalen. Minder bekabeling, betere geluidskwaliteit en nagenoeg hetzelfde aanbod. Ik ben bang dat veel mensen dit ook zullen doen. Bang omdat er een groot gevolg aan zit. Ben je fan van ons, Radio 0162 of van Omroep Brabant Radio of bijv. Studio Brussel, dan kun je ons niet meer horen. Op deze zenders kun je namelijk niet afstemmen met de digitale tuner. En zo verzuipen wij in het digitale geweld.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht